1 Грудня, 2023
Амарант — справжній скарб! Корисні властивості суперфуда, який всі сприймають за бур’ян

Амарант — справжній скарб! Корисні властивості суперфуда, який всі сприймають за бур’ян

Амарант, щириця, бархатник, оксамитник, лисячий хвіст – яскраві суцвіття цієї рослини складно з чимось переплутати. Учені розрізняють більше 60 видів амаранту, деякі з яких більше знайомі нам як бур’яни. Але насіння, листя і олію амаранту дуже корисні.

Достеменно невідомо, чи був амарант «справжнім хлібом слов’ян» і чи справді заборонив його вирощувати Петро I, як іноді стверджують любителі конспірології. Але в Європу «хліб інків» точно потрапив тільки в середині ХVI століття на галеон іспанських конкістадорів. І спочатку використовувався як декоративна рослину. А дарма!

Насіння рослини містить до 18% білка — це більше, ніж у багатьох інших рослинних культурах. Крім того, білок амаранту легко засвоюється і багатий цілим рядом незамінних амінокислот. Тому є сенс познайомитись з суперфудом краще.

Користь амаранта

В їжу використовують насіння, листя і стебла амаранту, а також його суцвіття. Листя, за смаком схожі зі шпинатом, багаті вітаміном С, каротином, флавоноїдами та мінералами. Їх можна додавати в салати, супи, омлети і запіканки. Висушені і розмелені в порошок, вони використовуються як приправа для м’ясних і рибних страв.

У салатах листя і зерна амаранту добре поєднуються з зеленою цибулею, петрушкою, кропом. Дуже смачний тушкований амарант. Для цього подрібнене листя амаранту потрібно посолити, поперчити, полити олією і томатним соусом, а потім тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин.

Амарантовий чай — це природне джерело вітамінів А, С, Е і важливих мікроелементів — магнію, заліза і кальцію. Для того, щоб заварити корисний настій, знадобляться листя рослини.

Їх потрібно зібрати і просушити, а готувати напій можна в термосі. Смак у нього виходить солодкий, трохи терпкий. Регулярний прийом такого чаю позитивно впливає на травлення і показаний людям, які страждають безсонням.

Хімічний склад насіння амаранту має багато схожого з хімічним складом насіння гречки, проте вміст білка в ньому вище на 6-7%.

Крім того, амарант не містить глютену. Тому борошно, хліб та інші страви на його основі можуть служити безпечною альтернативою для людей, які страждають на целіакію (непереносимістю глютену).

джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *