Амарант, щириця, бархатник, оксамитник, лисячий хвіст – яскраві суцвіття цієї рослини складно з чимось переплутати. Учені розрізняють більше 60 видів амаранту, деякі з яких більше знайомі нам як бур’яни. Але насіння, листя і олію амаранту дуже корисні.
Достеменно невідомо, чи був амарант «справжнім хлібом слов’ян» і чи справді заборонив його вирощувати Петро I, як іноді стверджують любителі конспірології. Але в Європу «хліб інків» точно потрапив тільки в середині ХVI століття на галеон іспанських конкістадорів. І спочатку використовувався як декоративна рослину. А дарма!
Насіння рослини містить до 18% білка — це більше, ніж у багатьох інших рослинних культурах. Крім того, білок амаранту легко засвоюється і багатий цілим рядом незамінних амінокислот. Тому є сенс познайомитись з суперфудом краще.

Користь амаранта
В їжу використовують насіння, листя і стебла амаранту, а також його суцвіття. Листя, за смаком схожі зі шпинатом, багаті вітаміном С, каротином, флавоноїдами та мінералами. Їх можна додавати в салати, супи, омлети і запіканки. Висушені і розмелені в порошок, вони використовуються як приправа для м’ясних і рибних страв.

У салатах листя і зерна амаранту добре поєднуються з зеленою цибулею, петрушкою, кропом. Дуже смачний тушкований амарант. Для цього подрібнене листя амаранту потрібно посолити, поперчити, полити олією і томатним соусом, а потім тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин.
Амарантовий чай — це природне джерело вітамінів А, С, Е і важливих мікроелементів — магнію, заліза і кальцію. Для того, щоб заварити корисний настій, знадобляться листя рослини.

Їх потрібно зібрати і просушити, а готувати напій можна в термосі. Смак у нього виходить солодкий, трохи терпкий. Регулярний прийом такого чаю позитивно впливає на травлення і показаний людям, які страждають безсонням.

Хімічний склад насіння амаранту має багато схожого з хімічним складом насіння гречки, проте вміст білка в ньому вище на 6-7%.
Крім того, амарант не містить глютену. Тому борошно, хліб та інші страви на його основі можуть служити безпечною альтернативою для людей, які страждають на целіакію (непереносимістю глютену).