Такий квашений часник – це одна з найстаріших закусок, які багато дуже люблять робити і заготовляти на цілий рік.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- головки часнику – 1 кг;
- вода – 1000 мл;
- оцет 9% – 30 мл;
- сіль – 30 г.
Процес приготування
Щоб зробити таку заготовку, бажано брати тільки недавно зібраний з городу часник.
Акуратно видаляємо з кожної головки верхнє лушпиння, заливаємо чистою, холодною водою і залишаємо на 8 годин, щоб часник добре вимочився.
Стерилізуємо банки. Укладаємо по банкам головки часнику.
Для маринаду змішуємо воду з сіллю і оцтом, доводимо до кипіння, охолодити і заливаємо в банки.
Банки накриваємо марлею і ставимо в прохолодне місце на 2 тижні. Періодично додавайте маринад, тому що в процесі бродіння, він буде витікати.
Коли часник добре промаринується, накриваємо банки капроновими кришками і зберігаємо в підвалі.

Для приготування часнику з травами вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- часник головки – 1 кг;
- вода – 1 л;
- сіль – 2 ст.л;
- гострий перець – 1 шт;
- хрін листя – 2 шт;
- перець духмяний – 10 шт;
- лавровий лист – 2 шт;
- кріп, листя смородини за смаком.
Процес приготування
Для маринаду змішуємо воду і сіль, кип’ятимо і охолоджуємо.
Часник очищаємо від лушпиння, розділяємо зубчики.
Викладаємо в чисті баночки зубчики часнику, шматочок гострого перцю, листя хрону, смородини або вишні, кріп, спеції.
Заливаємо остиглий маринад, накриваємо марлею і відправляємо банки на 3 тижні в прохолодне місце. За необхідності, маринад доливаємо.
Якщо ви хочете потім його консервувати, тоді старий маринад виливаємо, готуємо новий і заливаємо в банки, закручуємо кришками. Зберігаємо в підвалі.
Навіть без консервації, часник буде відмінно зберігатися в підвалі під звичайною кришкою протягом декількох місяців.
Не забуваємо, що всі заготовки робимо тільки з якісних продуктів, свіжих овочів і зелені.
Якщо ви квасите зовсім молодий часник, тоді прибираємо просто брудне лушпиння, а молоде залишаємо.
Для гостроти додаємо гострий перець за своїм смаком. Для більш кислуватого смаку вливаємо оцет 9%.
М’який смак виходить, якщо додати кілька шматочків буряка, можна ще додати трохи житнього борошна, огіркового розсолу. Ці продукти не дадуть з’являтися цвілі.
