4 Грудня, 2024
6 порад, щоб зробити м’ясо м’яким та соковитим

6 порад, щоб зробити м’ясо м’яким та соковитим

Щоб приготувати соковите та смачне м’ясо, потрібно знати як правильно його обробити та підготувати ще до того, як ви поставите на плиту або в духовку.

Найчастіша проблема це коли м’ясо виходить сухим або твердим. 6 перевірених порад, які допоможуть зробити м’ясо соковитим та смачним.

Замаринувати
Найпоширенішим і найефективнішим способом покращити текстуру м’яса, зробити його м’яким і соковитим, це замаринувати його. Усі маринади містять кислоту, а будь-яка кислота, чи то оцет, лимонний сік чи кефір, руйнують структуру волокон і роблять м’ясо ніжнішим.

Олія та спеції надають м’ясу бажаного смаку, олійна плівка обволікає і м’ясо виходить соковитішим. Слід маринувати м’ясо не менше 30 хвилин, а краще кілька годин або навіть залишити на ніч.

Ось рецепт найпростішого маринаду:

1/4 склянки оливкової олії
1/4 склянки лимонного соку
2 зубчики часнику (подрібнених)
Сіль та перець за смаком
Правильно вибрати м’ясо
Прийшовши на м’ясний ринок, ви повинні заздалегідь знати, що готуватимете. Успіх страви залежить від правильно вибраного шматочка. Наприклад, грудинка або лопатка – це м’ясо з високим вмістом сполучних тканин, для них потрібно більше часу для приготування. Ці частини стають дуже м’яким при повільному тушкуванні чи запіканні.

А ось філе або вирізка готуються швидко і залишаються соковитими, якщо їх не перетримати на вогні.

Коли солити
Сіль — це смакова добавка, а й важливий елемент для утримання вологи. Коли м’ясо солять заздалегідь, сіль проникає у його волокна та допомагає утримувати соки. Для досягнення найкращого результату рекомендується солити м’ясо за кілька годин до приготування.

Як солити
Посипте м’ясо необхідною кількістю солі з обох боків. Дайте йому полежати 1-2 години за кімнатної температури або поставте в холодильник на ніч.

Готуйте при низькій температурі
Спосіб запікання м’яса за низької температури дозволяє йому рівномірно прогріватися і зберігати соки. Це особливо важливо, якщо ви запікаєте цілком великий шматок.

Наприклад, яловичина виходить ніжною та соковитою, якщо її готувати за температури 120 градусів протягом 2-4 годин залежно від величини шматка.

Обов’язково дайте м’ясу відпочити після приготування
Коли м’ясо готується, соки рухаються до центру. Якщо ви відразу наріжете його після приготування, соки витечуть, і м’ясо стане сухим. Якщо ж дасте м’ясу відпочити перед нарізкою протягом 10-15 хвилин, соки розподіляться рівномірно і м’ясо залишиться соковитим.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *