Цього року цибуля у нас на городі виросла на диво. Цибулини надзвичайно великі, здорові, яскраво-жовтогарячого кольору, що свідчить про хорошу зрілість. Щоправда, досить плоскої форми, що зовсім відповідає його сортовому ознакою. Справа в тому, що ми вперше скористалися китайським способом – вирощували цибулю на гребенях. Цибулю найкраще вирощувати наступного року після капусти, шпинату, огірків, кабачків, гарбуза, гороху, помідорів, салату, під які було внесено багато добрив. Якщо такої ділянки немає, то з осені на грядки підлогу цибулю треба внести на 1 кв.м 5 кг гною, 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку нітрофоски, 2 столові ложки доломітового борошна або крейди і перекопати.
Повідомляє hodynnyk.pp.ua
Навесні, на початку або середині квітня, ґрунт знову слід перекопати, якщо він недостатньо вологий, то полити. На кожній грядці ми робимо три гребені (можна і два) з відстанню між ними 30 см, висотою 12-15 см. За два тижні до посадки сівок або вибірку прогріваємо біля печі або батареї при температурі 40-45 ° С протягом 8-10 годин. Це оберігає цибулю від шийкової гнилі, хибної борошнистої роси та стрілкування.
Перед посадкою знімаємо луску, яка при зберіганні захищає цибулину від хвороб, а при посадці виділяє в ґрунт речовини, що затримують ріст цибулин, обрізаємо суху частину шийки, не зачіпаючи паростка, і замочуємо на 24 години у теплій воді. В останній декаді квітня або на початку травня, залежно від погоди та відповідно до сприятливого дня місячного календаря, сівок висаджуємо в гребені на відстані 12-15 см, заглиблюючи на 2-3 см, і щільно обтискаємо землю навколо кожної цибулинки.
Через два тижні після посадки підгодовуємо розчином коров’яку або пташиного розслідування, розбавляючи його відповідно в 5 або 12 разів. Якщо немає дощу, першого місяця рясно поливаємо 2—3 рази. Розпушуємо ґрунт і видаляємо бур’яни. У червні цибулини відкриваємо, відгрібаючи ґрунт із гребенів у ровики-міжряддя.
Ця операція широко використовується китайськими селянами. Завдяки прогріванню сонцем і підсушуванню оголених цибулин, а в деяких випадках навіть зовнішніх коренів денця, запобігає виведенню личинок цибульної мухи, що завдає величезної шкоди врожаю. Відкриті цибулини вільно розростаються завширшки, тому набувають дещо сплощеної форми. У середині червня робимо друге підживлення, безпосередньо під корінь, органічними або мінеральними добривами (на 10 л води 3 столові ложки городньої суміші або 2 столові ложки суперфосфату і 1 десертну ложку хлористого калію), витрачаючи по 5 л на 1 м? За місяць до збирання робимо «сухий полив» — розпушування ґрунту.
За три тижні до збирання полив зовсім припиняється. За тиждень до збирання, якщо ще не всі цибулини дозріли, лопатою підрізаємо коріння на глибині 8-6 см. Забираємо цибулю в другій половині серпня або на початку вересня, враховуючи сприятливі за місячним календарем дні. Дуже важливо не запізнитися зі збиранням, тому що через тиждень або півтора після дозрівання зростання цибулі відновлюється, і цибулини проростають, стають непридатними для зберігання. Якщо все-таки зі збиранням запізнилися, то після обрізки коренів і пера слід донце цибулин підпалити над полум’ям. Така цибуля буде зберігатися, вона цілком придатна для харчування, але для вигонки або наступної посадки застосовувати нею не слід.
При вирощуванні цибулі на гребенях збирання спрощується: цибулини дуже легко висмикуються з пухкого ґрунту. Так як цибулини були відкриті, а коріння підрізані, то землі на рослинах практично не буває, і обтрушувати її, як звичайно руками немає необхідності. Висмикнути цибулю розкладаємо на сонячному місці на кілька днів, а якщо погода сира, то під навісом або на горищі. Після цього перо і залишки коренів обрізаємо, залишаючи шийку завдовжки 3—4 см, а цибулю ще раз підсушуємо на печі або біля будь-яких опалювальних приладів. Просушування при температурі 30-35 ° С дозволяє уникнути ураження цибулин шийковою гниллю. Зберігаємо цибулю в сітчастих мішках при кімнатній температурі. Всі роботи на цибулинних грядках, особливо прибирання, намагаємося виконувати у сприятливі для цих робіт дні за місячним календарем садівника-городника. Пам’ятаю, один рік ми прибирали цибулю в похмуру погоду при дощі, що мрячить. Сільські сусіди дивувалися і стверджували, що цибуля згниє. Вони прибирали пізніше, у сонячний день, але несприятливий за місячним календарем. І що ж? Наша цибуля чудово зберігалася до кінця липня наступного року, а у сусідів до весни багато цибулі згнило, довелося купувати сівалку для посадки. Найімовірніше, це сталося тому, що дозріла цибуля вчасно не була прибрана, а дощ, що пройшов, прискорив його вторинний зріст, в результаті він виявився непридатним для тривалого зберігання. Чим кращий китайський спосіб вирощування цибулі: Більш раціонально використовуються добрива Спрощуються всі агротехнічні операції – прополювання, полив, розпушування, відкривання цибулин, підрізування коріння Відкриті від землі цибулини вільніше розростаються, бувають більші Прогріті сонцем відкриті цибулини швидше дозрівають, набувають рівномірного характерного для сорту кольору та гарного захисного покриття. Підсушування цибулин запобігає виведенню личинок цибульної мухи, сприяє здоровому розвитку рослин