Завжди намагаюся заготовити огірки за різними рецептами, є експерименти. Не знаю звідки пішла назва рецепту, але дуже він прижився в нашій сім’ї. Цей експеримент був дуже вдалим! Хоча подруга (ось уже любитель експериментів) просто змусила мене їх приготувати!
Нам знадобиться на 1 літрову банку:
Огірки – 500-550 г
Часник – 2 зубчики
Цибуля – 4-5 шт (невеликі)
Насіння кропу – 0,5 ч.л (за бажанням можна парасольки або зелень)
Маринад на 1 літр ВОДИ (його вистачає на дві літрові банки з огірками):
Вода – 1 літр
Сіль – 2 ст.л з неб.
Цукор – 4 ст.л з неб. гіркою
Оцет 9% – 8 ст.л.
Покроковий рецепт приготування:
Відразу скажу, розрахунок солі-цукору-оцту даю на 1 літр води, а не банку з огірками. Огірків на три літрові банки беру 1500-1700 г. Намагаюся брати невеликі огірочки, обрізаю кінчики. Попередньо тримаю їх у холодній воді кілька годин. Навіть лише зірвані!
Банки просто мию содою. Не стерилізую, бо овочі закладаються у них сирими. Часник кладу в огірки обов’язково, по два великі зубчики на баночку. Ріжу його на шматочки та кладу.
Цибуля в цій заготівлі є обов’язковою. Кладу в кожну баночку по 4-5 невеликих цибулин. Цілими їх кладу. До речі, вони виходять дуже смачними.
Як бачите ніяке листя (смородини, вишні, хрону) не кладу. Можна додати шматочки моркви, але вона примхлива і з нею огірочки потрібно стерилізувати. Не додаю її! Щільно (скільки увійде) укладаю огірочки.
Так вийшло, що одну баночку довелося доповнити молоденькими кабачками. Мало виросло огірків. Ви так робите? А можна помідорами доповнити.
У ємність наливаю 1,5 л води. Доводжу до кипіння. Чому 1,5? Тому що на одну банку з огірками потрібно приблизно 500 мл маринаду, а маю їх три. Але розрахунок для зручності жінок на 1 літр води. Заливаю огірки, кришками накриваю і даю їм постояти 15-20 хвилин.
Далі зливаю у каструлю. Такі огірочки заливаю окропом один раз. Сумніваєтеся, залийте двічі. На цій воді готую маринад. Кладу сіль, цукор. Даю воді закипіти.
Тим часом кладу у кожну банку насіння кропу. Їх я вже зараз зібрала, на кілька років вистачить. Взимку до борщу їх додаю, аромат… диво. Насіння гірчиці додаю по 1 чайній ложці. Обов’язково додаю! Коли закипів маринад, вливаю оцет.
І заливаю маринад у банки. Щоб банку не лопнула або ніж підкладіть під банку, або чайну ложку зверху покладіть так, щоб вона торкалася стінок банки.
Закатую, загортаю. Все готово