Борщова заправка на зиму виручить взимку, коли немає часу чистити овочі для борщу, на виручку прийде баночка з такою заправкою. У ній буде весь необхідний набір овочів — це помідори, буряк, морква, солодкий перець і цибуля.
Така заправка має насичений колір, що робить борщ ще більш апетитним. До того ж є перевага готувати про запас таку заготівлю. Всі овочі в ній почищені і готові до вживання, а значить економиться ваш час. До того ж в баночці є солодкий перець, який взимку і дорогий, і не такий ароматний, як влітку. Тому додавши пару ложок овочевої заправки в борщ, ви отримаєте ароматну першу страву для всієї родини.
Щоб баночки добре зберігалися навіть у квартирі, використовуйте звичайний столовий 9% оцет. Також знадобиться стандартний набір спецій — сіль, цукор і трохи соняшникової олії.
Складові:
- Буряк — 250 г.
- Морквина — 250 г.
- Цибуля ріпчаста — 250 г.
- Солодкий болгарський перець — 250 г.
- Помідори — 500 г.
- Сіль — 1 ч. л.
- Цукор — 50 г.
- Оцет 9% — 50 г.
- Олія соняшникова — 50 г.
Вихід: приблизно 1 л (або 2 баночки по 0,5 л.).
Борщова заправка на зиму: як приготувати
1. Заздалегідь відваріть коренеплоди — промийте буряк і моркву, залийте водою і варіть 30-40 хвилин до м’якості. Перевірте готовність виделкою або ножем. Зазвичай морквина вариться швидше буряка. Зварені овочі дістаньте з каструлі і охолодіть.
2. Поки охолоджуються морквина і буряк, підготуйте інші овочі. Почистіть ріпчасту цибулю і наріжте її чверть кільцями. Якщо цибуля дрібна — можна півкільцями.
3. Потім почистіть від насіння солодкий болгарський перець. Розріжте його на половинки і витрусіть насіння.
4. Наріжте солодкий перець півкільцями.
5. Всипте в каструлю підготовлені цибулю і солодкий перець. 6. Вимиті помідори наріжте середніми шматочками, відрізаю плодоніжки.

7. Перекрутіть помідори через м’ясорубку або в блендері. Томатний соус влийте в миску, додайте туди ж соняшникову олію.
8. У соус всипте цукор і сіль, перемішайте.

9. Влийте томатний соус в каструлю з овочами, варіть 10 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.
10. Поки тушкуються цибуля і перець в томатному соусі, наріжте брусочками зварений буряк і моркву.

11. Всипте буряк і моркву в каструлю, тушкуйте все разом ще 10 хвилин.
12. Влийте 9% оцет, перемішайте і тушкуйте заготовку на повільному вогні ще 5 хвилин.
13. Потім розкладіть овочі разом з томатним соусом в чисті простерилізовані баночки, наповнюйте до верху.

14. Засукайте банки кришками за допомогою закаточного ключа.
15. Переверніть банки догори дном і утепліть ковдрою. Залиште в такому вигляді до повного охолодження.
Зберігайте заготовку в темному прохолодному місці, підходить і комора в квартирі.