4 Серпня, 2025
Будете мати свіжий буряк до нового врожаю: секрети підготовки до зберігання.

Будете мати свіжий буряк до нового врожаю: секрети підготовки до зберігання.

З наближенням осені городники замислюються, як зберегти врожай. Але це завдання не з легких, особливо для новачків, які ще не навчилися на власних помилках. У цій статті йтиметься про підготовку до зберігання буряків.

Правильний сорт
На жаль, восени замислюватися про збереження коренеплоду пізно. Робити це потрібно ще на стадії вибору насіння.

Щоб урожай зберігся до літа, слід для зберігання сіяти пізні сорти. Ранні швидко стають непридатними — в’януть, стають несмачними. Вони призначені для швидкого споживання.

Правильні підживлення
При вирощуванні буряка не можна зловживати азотом. Це позначається як на смаку коренеплоду, та й на його зберіганні. При надлишку азоту буряк стає водянистим, несмачним, іноді гірчить. У підвалі він швидко загниває. Щоб коренеплід довше зберігався, у другій половині літа його потрібно підживити калійно-фосфорними добривами.

Особливий акцент слід робити на калій, оскільки саме він відповідає за накопичення сухої речовини. Останнє підживлення має бути за 1,5 місяця до збирання врожаю. Тоді ж робимо і останній полив. За півтора місяця, що залишилися, буряк дозріє, тобто накопичить достатню кількість сухої речовини. Це зробить його не лише солодким, а й здатним пролежати до наступного врожаю.

Правильне збирання
При збиранні коренеплодів не можна їх тягнути за листя. Чим менше пошкоджень, тим краще лежкість. Коренеплід слід підкопати лопатою або вилами, акуратно витягти із землі, залишити на 2-3 години на грядці, щоб висох пісок. Якщо дощова погода, прибрати під дах.

За кілька годин підсохлу землю треба обтрусити, а листя обрізати. Повинен залишатися хвостик приблизно півтора-два сантиметри. Це захистить коренеплід від зайвого травмування, що зменшить ризик загнивання. Також не можна обрізати тонкий корінь. Без нього буряк зберігається набагато гірше.

Закладка на зберігання
Найкраще зберігати врожай у підвалі, де температура повітря приблизно 0–3°, вологість повітря понад 80%. Коренеплоди пересипати піском, змішаним навпіл із золою.

Не всі мають такі ідеальні умови, тому доводиться імпровізувати. В умовах квартири буряки можна зберігати на балконі, склавши в ящик або картонну коробку.

Зверху накрити старим одягом або ковдрою, щоб не пробрався мороз. Невелику партію доцільно залишити у квартирі, обернувши кожен коренеплід фольгою чи пергаментним папером.

Якщо врожай великий, а умов для зберігання немає, рекомендується вдатися до альтернативних способів – заморожування, сушіння, маринування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *