Ідеально до чаю, млинців, тостів і як подарунок рідним!
Покроковий рецепт приготування страви:
- Підготовка груш
Вибирайте щільні, ароматні груші – краще за сорти «Дюшес» або «Конференція».
Наріжте на четвертинки, видаліть серцевину.
Великі часточки ще на 2-4 частини.
Шкірку не зрізайте – вона допомагає зберегти форму.
- Підготовка лимона
Ретельно вимийте і обдайте окропом.
Наріжте кружечками або кубиками.
Видаліть кісточки і за бажання білу цедру, вона може дати гіркоту.
- Шаруємо грушу та лимон
У тазі чи великій каструлі викладіть інгредієнти шарами: груші, лимон, цукор.
Зверху засипте залишок цукру.
Накрийте кришкою і залиште на ніч – щоб груші пустили сік.
- Варимо у 3–4 підходи
Кип’ятіть на середньому вогні 6-8 хвилин.
Остудіть повністю.
Повторіть ще 2-3 рази. Так варення стане прозорим і «цукатним».
- Додаємо гвоздику
На фінальному етапі кип’ятіння киньте бутони гвоздики.
Варіть ще 8-10 хвилин на мінімальному вогні.
- Закатування
Розлийте варення у стерилізовані банки.
У кожну банку додайте 1-2 бутони гвоздики.
Закрийте сухими кришками та остудіть при кімнатній температурі.
Зберігайте варення в темному і прохолодному місці – комора або шафа підійдуть чудово.
Важливо: не закривайте гарячі банки щільно – дайте охолонути спочатку!
Насолоджуйтесь! Це варення подарує тепло навіть у найхолодніший вечір і стане маленькою баночкою щастя на вашій кухні.
Ось що нам знадобиться (на 3 літри варення):
Груші (тверді, не перестиглі) – 4 кг
Цукор – 2 кг
Лимон – 1-2 шт. (приблизно 300 г)
Гвоздика – 10-12 бутонів
Лимонний сік – за смаком (за бажанням)