Питання, коли видаляти часникові стрілки, хвилює багатьох садівників, адже від цього залежить врожайність культури. Стрілки, насправді, є квітконосами, і якщо їх не видалити, рослина витрачатиме сили на формування насіння, а не на зростання цибулини. Але й надто раннє обрізування може негативно позначитися на врожаї.
Оптимальна довжина для видалення часникових стрілок
Оптимальним моментом для видалення часникових стрілок вважається період, коли вони досягли довжини 10-15 сантиметрів і скрутилися в кільце або півкільце. У цей момент вони ще досить молоді та м’які, їх легко зламати, і вони не встигли забрати багато поживних речовин у цибулини.
А ще стрілки довжиною 10-15 см вже досить розвинені, щоб їх можна було використати з кулінарною метою. Вони мають приємний часниковий аромат і смак, і їх можна додавати в салати, супи, соуси, маринади та інші страви.
Видаляти стрілки найкраще за сухої погоди. Акуратно виламайте стрілку біля основи, намагаючись не пошкодити листя часнику.
Я рекомендую видаляти не всі стрілки, а залишати кілька штук для контролю за дозріванням часнику. Коли обгортка на залишених стрілках починає тріскатися, а самі стрілки випрямляються, це сигнал до того, що настав час збирати врожай.
Завершальне підживлення часнику
Після видалення стрілок часник потрібно підживити фосфорно-калійним добривом (“Монофосфат калію” 1 ст.л на 10 літрів води). Це остання завершальна підгодівля часнику цього сезону. Вона допоможе цибулинам швидше набрати масу та покращить їх зберігання. Також у цей час рекомендую розпушувати ґрунт навколо рослин та видаляти бур’яни.
Важливо пам’ятати, що різні сорти часнику можуть мати різні терміни дозрівання і відповідно час видалення стрілок може відрізнятися. Тому слід враховувати особливості сорту, і орієнтуватися на його потреби.
Своєчасне видалення часникових стрілок – важливий агротехнічний прийом, який дозволяє отримати багатий урожай великих та здорових цибулин. Не нехтуйте цією процедурою, і ваша праця буде винагороджена