Нам знадобиться
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вподобайка
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 г
- Дріжджі – 22 г
- Цукор – 30 г
- Молоко тепле – 150 мл
- Яйця – 2 жовтки
- Масло вершкове розтоплене – 40 г
- Сіль – дрібка
Для начинки:
- Сир домашній – 270 г
- Цукор – 100 г
- Ванільний цукор – 1 пакетик
- Масло вершкове – 1 ст л
- Яйця – 1 яйце + 2 жовтки
- Сметана – 18% – 2 ст л
- Лимон – 1 шт (сік і цедра)
Починаємо готувати
Змішайте дріжджі з цукром і теплим молоком.
Додайте 6 столових ложок борошна, перемішайте і залиште на 15 хвилин для підняття.
Потім додайте борошно, що залишилося, жовтки, розтоплене вершкове масло і сіль.
Замісити гладке і еластичне тісто.
Насипте в миску трохи борошна, покладіть туди тісто і поставте в тепле місце для подвоєння об’єму.
Помийте лимон. Зітріть з нього цедру і вичавіть сік.
Подрібніть сир виделкою або протріть через сито. Додайте до сиру цукор, ванільний цукор, масло, яйце і яєчні жовтки. Ретельно перемішайте до однорідної маси
Потім додайте лимонну цедру, сік і сметану. Ще раз ретельно перемішайте.
Розкачайте тісто в прямокутний лист 5 мм завтовшки. Викладіть сирну начинку на одну половину аркуша.
Накрийте начинку другою половиною тіста і защипніть краї. Наріжте тісто на смужки шириною 2 см.
Змастіть деко для випічки маслом і злегка припудріть борошном або застеліть пергаментним папером
Візьміть кожну смужку за протилежні краї і, повертаючи їх в різні боки (як ніби завертаєте цукерковий фантик) скрутіть вертушки.
Викладіть їх на деко і залиште на 10 хвилин, для підняття. Змастіть вертушки яєчними білками.
Помістіть деко в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку. Випікайте 20 хвилин, до золотистої скоринки.
Коли вертушки будуть готові і злегка охолонуть, посипте їх цукровою пудрою.