Інгредієнти:
Слива 4 кг
Вода 1 л
Часник 2 головки
Перець чилі 1-2 стручки
Кінза 100 грам
Кріп 50 грам
Базилік 50 грам
Петрушка 50 грам
Хмелі-Сунелі, коріандр, чебрець, м’ята болотяна (за бажанням) по 1-2 ч. л.
Сіль 2 ч. л.
Цукор 2 ст. л.
Приготування:
Сливи, промити і поставити варитись додавши воду. Відокремити сливи від кісточок можна відразу ж, можна після варіння.
Після закипання проварити їх до повного розповзання, потім остудити і перетворити сливи на пюре.
Воду, в якій вони варилися, можна додати в пюре, якщо м’ясисті сливи. Інакше додавати її не потрібно.
Цукор і сіль всипати в сливове пюре, поставити на вогонь, розмішати. Поварити 10 хвилин.
Часник, гострий перець та свіжу зелень подрібнити за допомогою м’ясорубки, блендера або комбайна. Якщо нічого цього немає, то дрібно-дрібно порубати. Все це опустити у каструлю зі сливами.
Додати пряні приправи (хмелі-сумілі, коріандр, чабрець, перемішати вміст каструлі, знову поставити її на вогонь і буквально 5 хвилин після закипання поварити.
Соус на цьому етапі потрібно обов’язково куштувати. На ваш смак можна трохи скоригувати смак сіллю і цукром.
Це останній етап варіння ткемалі, довше тримати його на вогні не можна.
У чисті, придатні для тривалого зберігання банки або пляшки розлити соус і закрити щільними стерильними кришками.
Зберігати його краще в холодильнику чи підвалі. Подавати до риби, м’яса, грінок та хлібців