Заготівля для борщу, відома в народі як борщівка, є невід’ємною частиною зимових запасів у нашому будинку. Щорічно я готую її незалежно від усіх зовнішніх обставин.
Ця консервація ідеально допомагає мені взимку: щоб приготувати борщ, достатньо лише налити воду в каструлю і почистити пару картоплин. І це вже виходить смачно. А якщо додати м’ясний або рибний бульйон, страва стає просто чудовою.
До того ж банку можна відкрити і використовувати її вміст як закуску, добавку до салату або гарніру.
Покроковий рецепт приготування страви:
Ось як готується моя зимова заготівля для борщу. Моркву, цибулю та буряки подрібнюю на великій тертці, використовуючи кухонний комбайн, щоб прискорити процес.
Подрібнені овочі перекладаю у велику каструлю об’ємом 16 літрів. Додаю олію та частину оцту, злегка перемішую. Вливаю 150 мл води та включаю під каструлею слабке нагрівання.
Коли овочі почнуть пускати сік, нагрівання можна збільшити.
Доводжу овочі до кипіння, потім зменшую вогонь, накриваю кришкою та тушку 10-15 хвилин.
Паралельно перетираю помідори до однорідного пюре.
Тепер додаю томатне пюре, оцет що залишився, сіль, цукор, лаврові листи і перець горошком, акуратно перемішую всі інгредієнти.
Знову доводжу до кипіння, знижую вогонь та тушкую під кришкою до повної готовності, приблизно 30 хвилин. За цей час стерилізую банки.
Минуло 45 хвилин і заготовка готова. Усього овочі тушкувались близько години.
Тепер розфасовую по банкам, закриваю стерилізованими кришками. Поки відбувається фасування, каструлю тримаю на тихому вогні.
Банки перевертаю вгору дном, загортаю та залишаю до повного охолодження.
В результаті у мене вийшло одна літрова банка та десять банок по 700 грам. Смачного!
Ось що нам знадобиться:
Усі овочі зважені у очищеному стані.
2 кг буряків
2 кг моркви
2 кг цибулі
2 кг помідорів
650 мл соняшникової олії
200 г цукру
130 г солі
100 мл 9% оцту
150 мл води
20 горошин запашного перцю
5 лаврових листочків