17 Вересня, 2024
Газ, світло чи дрова: українців попередили, на чому вигідно перезимувати Screenshot

Газ, світло чи дрова: українців попередили, на чому вигідно перезимувати

Попереду чергова складна для українців зима, і, з огляду на чималі тарифи на комуналку, варто розібратися, чим вигідніше опалювати житло. «Газправда» розібралася, чим вигідніше це робити – газом, електроенергією чи дровами.

Як приклад використовувався будинок площею 100 «квадратів». Газ – єдиний ресурс, вартість якого для споживачів не змінювалася і становить наразі 7,96 коп. На період опалювального сезону на опалення будинку з жовтня по квітень домогосподарство в середньому витрачає близько 2 тисяч куб м газу, що становить близько 16 тис. грн.

Водночас опалення газом потребує й електрики для «розгону» тепла по оселі. Це зручно, але тільки не в періоди відключень світла. Додатково до витрат на газ власникам будинку доведеться викласти і 2 тис. грн на світло

Що стосується опалення житла електроенергією, то на осінньо-зимовий період будинок на 100 «квадратів» споживає близько 19 тис. кВт*год. Згідно з нинішніми тарифами, за споживання до 2000 кВт*год на місяць один кВт коштує 2,64 грн, а перевищення цього показника змушує платити за кВт уже 4,32 грн.

Таким чином, опалювальний сезон обійдеться у значні 80 тис. грн. Виходом із ситуації може стати сонячна станція або вітряк, але необхідно грамотно розрахувати їхню потужність, щоб вона могла покрити потреби конкретного домогосподарства.

Під час вибору опалення дровами слід звернути увагу на їхній сорт – твердих потрібно менше, тому що теплоутворення в них вищі, а хвойних і м’яких витрачається більше, але й вартість останніх нижча. У середньому для обігріву житла на 100 кв. м протягом опалювального сезону використовується 15 кубів дубових дров.

Вартість якісних сухих і вже рубаних дубових дров у Київській області становить 2000 грн за куб, а значить, що на опалювальний сезон доведеться витратити 30 тис. грн. Однак сучасні твердопаливні котли потребують і електроенергії – у середньому це потребуватиме такої ж її кількості, як і в ситуації з газом на 2000 грн.

У результаті нехитрих математичних розрахунків виходить, що опалення газом за сезон потребуватиме 20 тис. грн, дровами – 30 тис. грн, а електрикою – 80 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *