До недавнього часу я стерилізувала банки, як всі — гарячими методами. Сусідка по дачі, побачивши, як я страждаю, розповіла мені про свій метод стерилізації банок, який виявився швидшим і приємнішим. Якщо над парою банку потрібно тримати приблизно 10-15 хвилин, то холодний метод дозволяє простерилізувати її максимум за півхвилини, різниця дуже відчувається.
Отже, що потрібно робити:
Для початку я з усією ретельністю мою банки з харчовою содою від бруду і іржавих потоків на шийці. Перевіряю на тріщини і відколи.
Потім в банку наливаю 30-50 мл спирту, якщо немає спирту, то підійде міцна горілка, тільки її треба налити більше 50 мл, а також підходить для стерилізації оцет (його теж потрібно більше 50 мл).
Ємність закриваю кришкою і гарненько трушу її близько 30 секунд, після відкриваю і переливаю вміст в наступну банку і так до останньої. Тільки для кожної банки потрібна окрема кришка.
Швидше за все виходить стерилізувати банки, у яких кришки закручуються, оскільки тоді їх не потрібно обробляти окремо.
Переваги даного методу:
- Вимагає мало часу.
- Банку не трісне, коли ви будете заливати кип’яток, хоч і холодна.
- Коли ви трясете банку, то можете перевірити чи щільно сидить кришка, тоді її вийде вчасно замінити.
- Банку весь час стерилізується, поки в неї ви не почнете складати овочі, фрукти, ягоди.
- Стерилізувати можна прямо під час консервації, наприклад, поки нагрівається вода.
- Такий метод стерилізації істотно заощаджує витрати електроенергії або газу, адже тарифи зараз досить високі.
Я досить довго вже стерилізую банки цим методом і жодна консервація не вибухнула, хоч і зберігається при кімнатній температурі.