В’ялені помідори на зиму! Чудова закуска, яка не доживає навіть до Нового року! Пікантні, ароматні та смачні!
Така заготівля – справжній делікатес! Готується максимально просто, абсолютно будь-хто впорається. А результат виходить настільки гарним, що хоч 10 банок зроби, все одно, жодної не залишиться навіть до зими!
Нам знадобиться на 2 баночки по 0,64 л.:
Помідори сливоподібні – 4 кг.
Сіль
Цукор
Часник – 1-2 головки
Прованські трави – по дрібці на кожен шар
Соняшникова олія – 800-900 мл.
Приготування:
У помідорів видаляємо плодоніжку і нарізаємо навпіл. Якщо помідори великі, ріжемо їх на 4-5 частин. Найкраще, на мій погляд, підійдуть помідори “сливи”.Хтось вирізує м’якоть, але я так ніколи не роблю, з м’якоттю помідори виходять набагато більш насиченими і смачнішими. Якщо робитимете, м’якоть рекомендую залишити.

Максимально щільно викладаємо помідори на решітку дегідратора (сушарки), злегка присипаємо сіллю, цукром і сушимо близько 12 години при температурі 70 градусів. Час багато в чому залежить від ваших помідорів та сушарки, періодично потрібно відкривати та дивитися результат. Якщо немає сушарки, то можна зав’ялити і в звичайній духовці, але важливо, щоб температура була не вище 70-80 градусів.

Помідори повинні вийти гнучкими, еластичними та без зайвої вологи. Важливо їх не пересушити, інакше результат буде зовсім не той.
У чисті банки укладаємо шарами пластини часнику, прованські трави та помідори. На банку 0,64 л. у мене виходить 5-6 шарів.

У каструлю вливаємо олію, ставимо на вогонь, нагріваємо до “перших бульбашок” і відразу знімаємо з вогню.Використовувати краще саме соняшникову олію. Оливкова, при зберіганні в холодильнику, густіє, та й смак у нього стає дуже своєрідним – зовсім на любителя.
Доверху заливаємо баночки гарячою олією, закриваємо кришками, повністю остуджуємо і прибираємо на зберігання в холодильник. Через 2-3 дні помідори вберуть в себе частину олії, тому необхідно буде її долити. Використовуємо для цього холодну олію.
Зберігаємо всю зиму в холодильнику або в льоху. Але з досвіду скажу – навряд чи вони у вас стільки простоять! Відкрита баночка з’їдається моментально!
Готовий продукт використовують у салатах, подають як самостійну закуску, до м’яса, риби, птиці, та й взагалі до всього! Найпростіше це укласти на гріночку м’який сир, а зверху помідори – так смачно, що словами не передати!
Олія, до речі, теж йде у справу, її можна використовувати як заправку для овочевих салатів або як маринад, для сиру, наприклад. Загалом, друзі, спробуйте, це смачна штука!