Кабачкова ікра – це традиційна заготівля на зиму, поряд із закрученими помідорами та огірками, маринованими грибами та іншими закусками. За цим рецептом і з даними пропорціями виходить найсмачніша ікра, як у дитинстві. Представляю вам класичну ікру з кабачків!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Вага овочів вказана в очищеному вигляді!
- 3,5 кг кабачків
- 1,5 кг моркви
- 1,5 кг цибулі
- 300 г олії
- 85 г солі (3 ст. л. без верху)
- 150 г цукру (6 ст. л.)
- 220 г томатної пасти (~5 ст.л. з гіркою)
- 75 мл 9% столового оцту (або 1,5 ч. л. 70% оцтової харчової кислоти)
- Часник, чорний перець чи улюблені спеції – за бажанням та за смаком
ВИХІД: Вийшло 7 банок по 720 мл + ще трохи на пробу.
ПРИГОТУВАННЯ:
Для початку підготуємо овочі. Я навіть з молоденьких кабачків знімаю шкірку, тому у готової ікри виходить дуже приємний колір без зеленого відтінку. Насіння у молоденьких кабачків залишаємо (якщо ж вони перезріли, то видаляємо)

Нарізаємо кабачок довільними шматочками (головне, щоб вони були не дуже великими). Чим дрібніше ви поріжете, тим швидше вони приготуються

Моркву нарізаємо кубиками або брусочками (головне, щоб вони були не занадто великими)

Цибулю нарізаємо середнім кубиком

Глибокий казан, сковорідку чи каструлю з товстим дном та стінками ставимо на вогонь. У мене каструля на 11 літрів. Наливаємо в каструлю рафіновану олію. Викладаємо сюди моркву, додаємо цукор і сіль (беріть сіль придатну для консервації, не йодовану і не «екстра»)

Все перемішуємо та доводимо до кипіння під закритою кришкою. Коли морква закипіла тушкуємо на середньому вогні під закритою кришкою 10 хвилин
Додаємо цибулю, акуратно перемішуємо і тушкуємо до м’якості цибулі (періодично перемішуючи).

Додаємо кабачки, акуратно перемішуємо, накриваємо кришкою, даємо закипіти овочам і тушимо до м’якості всіх овочів, періодично перемішуючи, приблизно 30-40 хвилин

Поки овочі тушкуються підготуємо баночки та кришки. Я стерилізую банки в мікрохвильовій печі від 3 до 5 хвилин при максимальній потужності, попередньо наливши в кожну баночку приблизно по півтора сантиметра води. Потім ставлю простерилізовані баночки на чистий рушник і даю обсохнути.
Кришки я заливаю окропом і залишаю на 5 хвилин

Овочі стали м’якими, додаємо томатну пасту (беріть хорошу смачну томатну пасту, від цього залежить смак готової ікри). Перемішуємо і тушимо при відкритій кришці хвилин десять, щоб частина рідини випарувалася.

Доводимо до кипіння, вимикаємо вогонь і перетворюємо на пюре за допомогою занурювального блендера.
Ікру потрібно довести до кипіння і проварити хвилин 15. Доводьте до кипіння обов’язково під закритою кришкою! Або безперервно помішуючи! Так як при закипанні маса вистрілює киплячими
бризками на всі боки. Будьте дуже обережні, щоб не обпектися!

Тепер додаємо 9% столовий оцет або 70% оцтову есенцію.
Киплячу кабачкову ікру розливаємо по чистих стерилізованих банках і накриваємо стерилізованими кришками. Закупорюємо, перевертаємо догори дном, добре укутуємо і залишаємо до повного остигання.

Охололі баночки перевертаємо та прибираємо в те місце, де вони зберігатимуться.
Ікра виходить дуже смачною, із дуже приємним кольором. Рекомендую приготувати! Смачного!