4 Липня, 2025
Готуємо маринований часник на зиму – це одна з найулюбленіших заготовок в нашій сім’ї.

Готуємо маринований часник на зиму – це одна з найулюбленіших заготовок в нашій сім’ї.

Готую так з тих пір, як з’явилася своя дача. Найсмачніше заготівля виходить з червоним, міцним  агрусом. Агрус з банки з’їдається першим, тому що його люблять не тільки дорослі, але і діти.

Рецепт приготування:
Агрус мию, зрізаю гілочки і сухоцвіти, обсушую. Часник завжди очищаю. Хоча, можна його і залишити в останній сорочці, і навіть не розділяти на часточки. Я часник не тільки очищаю, але і готувала певним чином.

Очищений часник розміщую в друшляк і на кілька секунд опускаю в крутий окріп. Виймаю і відразу ж охолоджую в дуже холодній воді. Роблю так для того, щоб в заготівлі часник залишався білосніжним.

Його можна і не бланшувати, але тоді після маринування часточки частково позеленіють. На смак це не вплине.

Я не зважую ні часник, ні агрус. Зручно консервувати в невеликих баночках, об’ємом до 0,5 л. Перед заготівлею банки і кришки стерилізуюю. Баночки заповнюю шарами, чергуючи часник з агрусом за смаком

Кип’ячу воду і заливаю окропом банки з часником і агрусом. Прикриваю кришками і залишаю хвилин на 10.

Поки заготовки прогріваються, готую маринад. Він найпростіший, без спецій і добавок.

Інгредієнти:
1 літр води
2 ст. л. солі ( без гірки )
2 ст. л. цукру ( без гірки )
200 мл 9% оцту
Кипячу воду з сіллю і цукром пару хвилин. Дуже акуратно вливаю  оцет і відразу ж знімаю з вогню маринад. Воду з банок зливаю і заливаю банки киплячим маринадом. Герметично закупорю і перевертаю банки на кришку.

Банки прибираю “під шубу” для повільного охолодження. Зберігаю в кімнатних умовах в шафі. Через 2 місяці часник можна пробувати. Він дозріє і промаринується.

Якщо у Вас немає агрусу, то часник можна замаринувати з виноградом ( краще без кісточок ). Теж вийде дуже смачно. Ну і колір ягід можна вибирати на свій смак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *