Готую так з тих пір, як з’явилася своя дача. Найсмачніше заготівля виходить з червоним, міцним агрусом. Агрус з банки з’їдається першим, тому що його люблять не тільки дорослі, але і діти.
Рецепт приготування:
Агрус мию, зрізаю гілочки і сухоцвіти, обсушую. Часник завжди очищаю. Хоча, можна його і залишити в останній сорочці, і навіть не розділяти на часточки. Я часник не тільки очищаю, але і готувала певним чином.
Очищений часник розміщую в друшляк і на кілька секунд опускаю в крутий окріп. Виймаю і відразу ж охолоджую в дуже холодній воді. Роблю так для того, щоб в заготівлі часник залишався білосніжним.
Його можна і не бланшувати, але тоді після маринування часточки частково позеленіють. На смак це не вплине.
Я не зважую ні часник, ні агрус. Зручно консервувати в невеликих баночках, об’ємом до 0,5 л. Перед заготівлею банки і кришки стерилізуюю. Баночки заповнюю шарами, чергуючи часник з агрусом за смаком
Кип’ячу воду і заливаю окропом банки з часником і агрусом. Прикриваю кришками і залишаю хвилин на 10.
Поки заготовки прогріваються, готую маринад. Він найпростіший, без спецій і добавок.
Інгредієнти:
1 літр води
2 ст. л. солі ( без гірки )
2 ст. л. цукру ( без гірки )
200 мл 9% оцту
Кипячу воду з сіллю і цукром пару хвилин. Дуже акуратно вливаю оцет і відразу ж знімаю з вогню маринад. Воду з банок зливаю і заливаю банки киплячим маринадом. Герметично закупорю і перевертаю банки на кришку.
Банки прибираю “під шубу” для повільного охолодження. Зберігаю в кімнатних умовах в шафі. Через 2 місяці часник можна пробувати. Він дозріє і промаринується.
Якщо у Вас немає агрусу, то часник можна замаринувати з виноградом ( краще без кісточок ). Теж вийде дуже смачно. Ну і колір ягід можна вибирати на свій смак