Сьогодні зайшов в гості сусід. В гості справжні городники з порожніми руками не ходять. Ось і сусід приніс пакет з огірками
Подарунок вирішили продегустувати відразу ж. Один огірочок, другий, а вони всі гірчать! Не відкладаючи справу в довгий ящик, ми влаштували сусідові допит від наших питань сусід аж упрів. Особливо коли вголос ми сказали страшне слово «кукурбітацин». Не кожен городник знає, що це за звір такий. Довелося пояснювати сусідові, що це таке, щоб не образився.
Кукурбітацин (англ. Cucurbitacin) – органічна речовина, яка володіє гірким неприємним смаком, виявлена в рослинах з сімейства гарбузових. Зокрема, кукурбітацин надає огіркам гіркий присмак.
Не зайвим буде згадати, що батьківщина наших зелених друзів – Індія, тропіки. А що у нас в тропіках? Правильно. Вологий, стабільний клімат, без спеки і перепадів нічних температур. А що у нас? А у нас зовсім не так. Спека пекельна.
Ось цей самий кукурбітацин – захисна реакція нашого огіркового друга. Гіркота – наслідок саме цього стресу. Сусід, як з’ясувалося, ще й поливав огірки прямо зі шланга, практично крижаною водою.
Підсумком бесіди стала обіцянка більше не поливати холодною водою свій город. Ну а ми продовжимо тему.
Усуваємо головні причини отримання гіркоти в огірках
Хочете отримати гарний і смачний урожай? Дотримуємося головних правил догляду за нашими зеленими друзями.
1. Не порушуємо світловий і тепловий режими
Прямі сонячні промені приносять неабиякі страждання огіркам. Використовуємо тінь, або затіняючі сітки. Вирощуємо поруч з огірками високорослі рослини, кукурудзу наприклад. Але і брак сонячного світла запросто може привести до гірких плодів.
У відкритому ґрунті бажано вкривати огірки при похолоданні. А ось, оберігаючи огірки від сильної спеки, бажано накрити грядки нетканими матеріалами, спанбондом наприклад. Обов’язково підняти його для створення повітряного прошарку. З торців наші грядки не закриваємо ні в якому разі. Різкі температурні перепади згубно впливають на огірки
2. Неправильний полив
Абсолютно заборонено поливати огірки холодною водою. Огірок рослина ніжна і зайві стресові ситуації йому не потрібні.
Скупитися з поливом не варто, дефіцит води – друга причина гіркоти плодів. Але і заливати рослини не потрібно. У період до цвітіння поливаємо розсаду 2-3 рази в тиждень, а ось після появи зав’язей не лінуємося поливати кожен день.

У сильну спеку дуже важливо вранці і вечорів застосувати дощування, тобто обприскування водою. Теплою! А ось в дощову погоду, та ще й в холодну, бажано облаштувати дренажні канавки між рядами огірків, для відводу зайвої води
3. Неправильно обраний ґрунт
Не треба влаштовувати огіркові грядки на ґрунтах вкрай виражених глинах і пісках. Додаємо в землю компост, пухкі матеріали, ті ж опилки. Земля повинна, що називається, дихати. Вносимо добрива, що містять азот, калій і кальцій.
Кислотність ґрунту повинна бути нейтральною. І внесення добрив має бути правильним. Наприклад свіжий гній не можна вносити категорично. Коріння можуть загнити, хоч у огірків вони не глибоко залягають.