У мене на городі часник уже почав жовтіти: кінчики пір’я та нижні листочки повисли, побуріли. Це означає, що часничку вже не потрібне листя в таких обсягах, як раніше – цибулина витягує всі соки з бадилля, накопичуючи харчування та ресурси. Пожовтіння листя – перша ознака того, що часник на підході. Зараз головне – не прогавити час і вчасно зібрати врожай. Ледве поповільніться, і зубки розваляться в землі, такий перезрілий часник не зберігатиметься.
Що за важливі справи, які потрібно зробити?
- Підживлення. Якщо ви раптом ще не встигли зробити фінальне цього сезону підживлення часнику, то зараз ще не пізно. Зазвичай добрива вводяться десь наприкінці червня, але не пізніше ніж за пару тижнів до збирання врожаю.
Чим підживлювати? Складами, що безпосередньо впливають на якість цибулин. Це мають бути фосфорно-калійні добрива: можна розвести і монодобрива, а можна використовувати і комплексні – суперфосфат, калійна селітра; можна замість них застосовувати зольну настойку – часник дуже добре відгукується на підживлення золою. Деревну золу, до речі, можна використовувати і в сухому вигляді: просто розсипте її в міжряддя, трохи полийте, щоб змочити і закладіть плоскорізом у ґрунт.
- Деякі дачники за 3-5 днів до передбачуваної дати викопування часнику зав’язують бадилля у вузол (коси). Навмисне скорочення низки важливих процесів у бадиллі, у тому числі й найголовнішого – фотосинтезу, дає поштовх до інтенсивного відтоку живлення з надземної частини рослини до цибулини: підземна частина рослин швидше визріває, стає більшого розміру та накопичує соки.
Так що якщо вам не ліньки – можете здійснити процедуру, хоча б заради інтересу: серед дачників ходять міфи про те, що після «косичок» часник набагато краще зберігається, не гниє і не сохне.
Насамкінець нагадаю про всяк випадок: за пару тижнів до передбачуваної дати збору часник краще не поливати. Так він і зберігатиметься краще, і смакові якості зубків будуть на висоті