2 Березня, 2025
Домашній хліб – ділюсь простим, пісним рецептом від моєї бабусі. Тісто універсальне, печу з нього не тільки хліб

Домашній хліб – ділюсь простим, пісним рецептом від моєї бабусі. Тісто універсальне, печу з нього не тільки хліб

Зараз швидко та просто спекти хліб вдома – дуже актуально. Можна вкотре не ходити в магазин. Продукти прості – борошно, свіжі або сухі дріжджі, цукор, сіль та олія.

Пачку свіжих дріжджів я розрізаю на кілька частин, загортаю в плівку чи пакетики та заморожую. Після розморожування вони чудово зберігають свої властивості.

За цим рецептом я печу хліб дуже давно, це рецепт моєї бабусі. У цьому тісті оптимальне співвідношення та дуже прості компоненти. Його можна використовувати не тільки для хліба, але і для пиріжків, піци або коржики фокаччу.

Інгредієнти:
Борошно пшеничне – 300 г
Олія оливкова або рафінована соняшникова – 50 г

Вода – 150 г
Цукор – 1 столова ложка
Сіль – 1 чайна ложка (без гірки)
Дріжджі свіжі – 12 г
Ложка міцного чаю та 1/2 ложки меду для змащування.
Приготування:
Борошно просіяти у велику миску.

Додати цукор, сіль та олію. Налити у мірну склянку води, якщо є можливість – зважити. Я з подивом виявила, що поділки в моїй мірній склянці не відповідають дійсності. Оптимальне співвідношення борошна та води – два до одного.

Вода має бути трохи гарячішою, ніж комфортно руці – приблизно 40 градусів.
Розчинити у воді дріжджі, я це роблю, розминаючи дріжджі у воді рукою.

Сухі дріжджі додавайте за інструкцією на упаковці, зазвичай використовую пресовані “люкс”.

Вилити отриману суміш у миску з борошном та замісити тісто.
Потім трохи вимісити тісто на столі – натискаючи та прокачуючи від себе, і збираючи до себе. Тісто має стати однорідним, гладким і не прилипати до рук.

Повернути в миску та накрити рушником.

Поставити у тепле місце на 40 хвилин на вистоювання. Я зазвичай ставлю біля батареї або всередину вимкненої духовки. Важливо, щоб у приміщенні не було протягу.
Коли тісто підніметься, обім’яти його і викласти у форму чи каструлю, яку можна ставити в піч. У мене діаметром 16 сантиметрів.

Я каструлю змащувати олією не стала, бо вона з антипригарним покриттям. Але й тісто таке, не прилипає до поверхні. Але якщо хочете перестрахуватися – змастіть ємність в якій випікатимете олією.
Увімкніть духовку розігріватися на 230 градусів.
Через 15 хвилин, змастіть верх сумішшю з чаю та меду та зробіть гострим ножем надрізи.

Надрізи робляться після змащування та безпосередньо перед тим, як ставити в духовку. Надрізи потрібні, щоб коли тісто зробить “ривок” на початку випікання, скоринка не тріснула.

Поставте в сильно розігріту духовку, зменште температуру і випікайте при 200 градусах 15 хвилин, потім зменште до 180 градусів і випікайте ще 15-20 хвилин.

Після випікання потрібно вийняти хліб з форми і загорнути в бавовняний або лляний рушник.

Нарізати краще не раніше, ніж за півгодини – інакше м’якуш злипатиметься.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *