Грузинська страва Аджапсандал – це така смакота, обов’язково приготуйте!
Нам знадобиться:
Баклажани – 2 шт. (800 г.)
Солодкий перець – 3 шт. (220 г.)
Цибуля – 2 шт. (150 г.)
Морква – 1 шт. (180 г.)
Помідори – 3-4 шт. (450 г.)
Часник – 2-3 зубчики
Паприка – 1 ст.л.
Уцхо-сунелі – 1 ч.л. (можна замінити на хмелі-сунелі)
Коріандр – 0,5 ч.л.
Сіль – 1,5 ч.л. (за смаком)
Кинза та петрушка – 30 г.
Соняшникова олія для смаження
Покроковий рецепт приготування:
Баклажани наріжте брусочками середнього розміру, трохи посоліть і залиште на 20 хвилин, щоб пішла гіркота. Потім промийте та обсушіть.
Цибулю наріжте півкільцями. Моркву натріть на великій тертці або наріжте тонкою соломкою. Солодкий перець наріжте смужками чи кубиками. Помідори ошпарте окропом, зніміть шкірку і натріть на тертці. Часник подрібніть. Зелень дрібно посічіть.
У сковороді або казані розігрійте олію. Обсмажте баклажани до золотистої скоринки, перекладіть на тарілку. На тій же сковороді обсмажте перець до м’якості. Перекладіть готовий перець до баклажанів.
У тому ж олії злегка обсмажте цибулю та моркву до м’якості. Додайте часник, спеції та обсмажте ще 1-2 хвилини, щоб спеції розкрилися. Потім додайте помідори без шкірки натерті на великій тертці. Посоліть та додайте зелень. Перемішайте та тушкуйте 1-2 хвилини.
Додайте обсмажені баклажани з перцем, перемішайте, накрийте кришкою і після закипання тушкуйте 15-20 хвилин на маленькому вогні. Перемішайте, дайте настоятись під кришкою ще 10 хвилин без вогню.
Аджапсандал подають гарячим або теплим, як самостійну страву або як гарнір до м’яса та коржів. Він виходить дуже ароматним, з насиченим смаком та легкою гостротою спецій. Готову страву зверху бажано посипати свіжою зеленню.