Дуже простий спосіб приготування виноградного соку на зиму. Сік виходить насичений, смачний, а головне корисний. Смачніше, ніж магазинний. Сік у такий спосіб готується дуже просто, не треба ніяких пристроїв, ні соковижималки. Сік натуральний і навіть цукор сюди не додається.
Покроковий рецепт приготування:
Для соку можна використати будь-який сорт винограду. Виноград добре миємо. Якщо є якісь погані ягоди, звичайно ж, їх прибираємо.
У каструлю наливаю склянку води та ставлю каструлю на плиту. Як вода закипить, відразу ж у каструлю додаю гроно винограду прямо разом із гілочками. Каструлю повністю заповнюю виноградом.
Тепер каструлю закриваю кришкою і варю виноград на повільному вогні. Виноград навіть не вариться, а ніби тушкується в каструлі. Шкірка винограду лопається та активно виділяється сік. Гріємо виноград доти, доки не розпадуться всі ягоди. Насправді, це відбувається дуже швидко.
Дістаємо всю макуху з каструлі. Макуха перекладаємо в друшляк, віджимаємо її, а каструлю заповнюємо новою партією винограду.
Тепер сік слід процідити, щоб не залишилося у ньому жодних частинок. Для цих цілей я зазвичай використовую марлю, можна використовувати сито, хто звик.
Тепер сік винограду ставлю знову на плиту, прибираю піну, що утворюється, доводжу до кипіння, але не кип’ятчу, і одразу ж розливаю по стерилізованих банках.

Як банки соком заповнила, одразу ж закриваю герметично кришками. Кришки попередньо кип’ятила. Тепер банки закриваю чимось теплим, наприклад, махровим рушником. І залишаю так банки до повного остигання. Потім забираю в місце зберігання. Як я вже казала, сік зберігається добре в квартирі.