Не дарма твердять: «Століття живи – вік вчися!» Турецькі господині люблять готувати та консервувати у великих обсягах. Вони мають безліч кулінарних секретів, про які я раніше і не чула, і спочатку навіть сумнівалася в їхній дієвості.
Завжди при варінні варення мені доводилося зіштовхуватися з пінкою, особливо якщо каструля невелика, а ягід у ній багато. Доводилося стояти поряд і постійно збирати цю піну.
Для когось це може бути не такою вже складною справою, але якщо існує спосіб полегшити процес, чому б не спробувати?
Зараз я варю варення не так часто, як раніше, але все ж таки іноді готую. Іноді взимку хочеться чогось солодкого, і тоді я із задоволенням баночку варення черешневого відкриваю – воно просто незрівнянне.

Отже, що ж радять турецькі господині для позбавлення пінки? Все досить просто. Коли ви ставите каструлю з ягодами на вогонь, дочекайтеся, доки маса почне закипати. Як тільки побачите перші бульбашки, додайте шматочок масла вершкового. Дивно, але пінка зникає майже миттєво!

Секрет у тому, що вершкове масло на поверхні варення створює тонкий жирний шар, через який бульбашкам повітря пробитися складніше. Додавши близько 10 г масла, можна не турбуватися про пінку і не стояти постійно над каструлею.
Якщо у вас виникло питання про те, чи вплине масло на смак чи запах варення, відповідаю відразу: ні, не вплине! Масло також не змінює колір сиропу. Щодо жирної плівки, то в черешневому варенні з горіхами вона у мене була, але в мінімальній кількості. А коли варення повністю охололо, плівка зовсім зникла.
Спочатку я турбувалася, що жирна плівка може змінити смак варення, але мої побоювання виявилися марними! Спосіб справді працює, і пінки при варінні не було. Варення вийшло так само смачним, як і завжди. Скоро планую готувати абрикосове варення і скористаюся обов’язково цим лайфхаком для зручності та економії часу!

Скільки ж масла потрібно додати? Точної кількості немає – все на око. На каструлю варення – приблизно 0,5-1 ложка вершкового масла. В одній каструлі не рекомендується варити більше 3 кг ягід.

Як ви до такого методу варіння ставитесь? Діліться в коментарях своєю думкою та кулінарними секретами