Цукіні, заготовлені в такий метод, мають приємний кисло-солодкий смак і можуть бути використані як самостійна закуска, замість гарніру або на додаток до гарніру, макаронів або гарячої картоплі.
Складові:
- кабачки цукіні молоденькі — 4 кг
- гірчиця в зернах — ½ — 1 ч. ложка в кожну банку
Для заливки:
- вода — 5 склянок
- оцет 9% — 1 склянка
- цукор — 1,5 склянки
- мед натуральний — 2 ст. ложки
- сіль — 2 ст. ложки
Цукіні в медовій заливці на зиму: приготування
Для заготівлі відберіть дуже молоденькі цукіні з невеликим поперечним діаметром. Вони повинні бути з ніжною шкіркою і щільною м’якоттю без сформованих насіння. Такі овочі не потрібно очищати.
Також підготуйте банки невеликої ємності — 500-700 мл, простерилізуюйте їх будь-яким зручним для вас методом — в кип’ятку, над парою, в духовці, в мікрохвильовій печі. Кришки прокип’ятіть і висушіть.
Вимийте кабачки цукіні і не очищаючи наріжте тонкими кружками. З такою відповідальною процедурою відмінно впорається будь-яка механічна овочерізка або пара невтомних рук з гострим ножем.
На дно кожної підготовленої банки насипте зерна гірчиці і заповніть до верху нарізаними кружками цукіні.
Приготуйте заливку. Для цього в каструлю налийте воду, всипте туди сіль, цукор, додайте мед. Поставте каструлю на вогонь, доведіть вміст до кипіння і варіть на слабкому вогні до розчинення кристалів солі і цукру.
Додайте оцет, перемішайте, доведіть заливку до кипіння і зніміть з вогню. Залийте гарячою заливкою банки до верху, щоб рідина повністю покрила овочі і накрийте банки кришками.
На дно великої каструлі постеліть щільну тканину, встановіть на неї банки, щоб вони не торкалися між собою, і залийте теплою водою до ¾ висоти банок.
Поставте каструлю на вогонь, доведіть воду до кипіння і стерилізуйте банки з заготівлею 5-7 хвилин з моменту закипання води.
Дістаньте банки з води, щільно закрутіть гвинтовими кришками і переверніть догори дном до повного охолодження.
Кабачки цукіні мариновані після охолодження приберіть на зберігання в затемнену комору з кімнатною температурою.