26 Липня, 2025
Знали, щоб часник довго зберігався, його потрібно правильно обрізати після збирання. Розповідаємо, як це зробити.

Знали, щоб часник довго зберігався, його потрібно правильно обрізати після збирання. Розповідаємо, як це зробити.

Досвідчені городники знають, що не варто поспішати з обрізанням бадилля в часнику. Такий підхід дозволяє зберігати часник довго та якісно.

Чому не варто квапитися з обрізанням

Після збирання врожаю головки часнику можуть ще трохи рости. Вони живляться корисними речовинами з бадилля, продовжуючи набирати масу.

Якщо обрізати зелене пір’я завчасно, головка перестане отримувати поживні речовини, а лушпайка, яка вкриває зубчики, буде довше висихати. У цьому випадку зубчики почнуть втрачати вологу, яку могли б ще отримувати з бадилля.

Часник із бадиллям може зберігатися до весни або навіть до літа, залишаючись твердим і не пророслим.

Обрізати потрібно, але без фанатизму. Все залежить від того, для чого ви вирощуєте часник — на продаж чи для власного використання.

Після того, як ви викопали часник, його слід кілька годин підсушити на сонці, а потім перенести в тінь, де немає прямих сонячних променів. Там овоч сушиться ще близько двох тижнів.

Обрізання проводять лише через 14–21 день. Після обрізки залишайте стебло завдовжки 10–15 см.

Якщо залишити менше, часник втратить соковитість і вагу, а також може порушитися цілісність сухої лушпайки.

Обрізати потрібно сухе стебло. Потім часник можна зберігати навалом або в мішках. Стебло бажано поступово вкорочувати при подальшій обробці.

Після просушування часник сортують за розміром, і в цей момент обрізають корінці, залишаючи 5–7 мм. При обрізанні стебла залишайте від 0,2 до 0,5 см

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *