Готували ви коли небудь голубці не з свіжих капустяних листків, а з засолених? Їх смак більш насичений, незвичайний. Зараз саме час заготовити баночку-другу таких листків, щоб потім взимку і навесні готувати голубці.
Інгредієнти для «капустяного листя для голубців на зиму»:
- Капуста білокачанна (скільки увійде в банку)
- Вода (скільки увійде в банку)
- Сіль (на 2х літрову банку) — 2 ст. л.
- Лист лавровий (на 2х літрову банку) — 3 шт
- Перець чорний (горошок, на 2-х літрову банку) — 5 шт
Рецепт «капустяного листя на зиму»
Качан капусти очистіть від верхніх листків, виріжте злегка місце у качана. У великій каструлі закип’ятіть воду і опустіть в неї качан на кілька секунд.

В качан встроміть виделку. Вийміть качан, зніміть 2-3 листа. Потім знову опустіть качан в кип’яток, знову вийміть і знову знімайте листя. Якщо необхідно, то злегка підрізайте основи листя ножем.

Робіть так поки не знімете все листя з качана. Найменші листя біля основи качана, в які навряд чи ви щось зможете звернути, не використовуйте. Їх можна використовувати для пиріжків.

Дайте листкам злегка охолонути, зріжте ножем потовщення на аркуші і згорніть його як на голубець, але без начинки. Проробіть так з усіма листочками.

Я даю розрахунок на 2х літрову банку, але готувати можна в будь-яких зручних банках для вас. Розрахунок солі в наступному кроці.
Складіть заготовки для голубців в банку досить щільно (приблизно так, як укладаєте огірки-помідори для засолювання).

Додайте в банку лавровий лист, перець горошком і сіль.
Розрахунок солі такий:
- на 1 літрову банку — 1 ст. л. з гіркою солі;
- на 2х літрову банку — 2 ст. л. з гіркою солі;
- на 3х літрову банку — 3 ст. л. з гіркою солі.

Кількість лаврового листа і перцю горошком довільне, можна більше-менше. Або взагалі інші спеції, які подобаються.
Далі закип’ятіть ту воду, в якій відварювали качан і залийте в банку. Ложкою / лопаткою натисніть зверху і випустіть повітря, долийте киплячу воду до верху банки, щоб всі листочки були покриті.

Якщо не вистачає відвару від капусти, закип’ятіть чайник і долийте кип’ятком.
Закрийте звичайною капроновою кришкою, залиште в кімнаті на добу, потім приберіть в холодне місце (льох, підвал, холодильник).

Готові листя будуть через місяць-півтора. Стоять в холодному місці спокійно до весни.