27 Липня, 2025
Консервовані огірки на зиму: 2 класних рецепти заготівлі кубиками для салатів, супів, вінегретів.

Консервовані огірки на зиму: 2 класних рецепти заготівлі кубиками для салатів, супів, вінегретів.

кілька років роблю ці заготівлі із огірків на зиму. Дуже рятують. Хочу запропонувати вам два абсолютно різні за смаком рецепти заготівлі огірків на зиму. Загальне у них лише те, що огірки ріжуться дрібним кубиком. Але на смак вони не схожі.

Консервовані огірки кубиками на зиму
А ще ці рецепти поєднує те, що огірки можна і навіть потрібно брати “нестандартні” – перерослі, недорослі, “гачкоподібні”. Загалом, всі ті огірки, які не будуть гарно виглядати у баночці, а викинути їх шкода.
Рецепт огірків кубиками на зиму №1
У цьому рецепті кількість спецій розрахована на 3 кг огірків.

Інгредієнти:
Огірки 3 кг
Сіль 100 гр (приблизно 3,5 – 4 ст. ложки)
Цукор 50 гр (приблизно 2 – 2,5 ст. ложки)
9% столовий оцет 75 мл (по 25 мл на кожен кілограм огірків)
Інших спецій чи зелень у цьому рецепті не використовую.

Приготування:

Огірки добре миємо та нарізаємо середнім кубиком. Дуже дрібним кубиком краще не різати, так як, огірки при варінні можуть втратити форму.

Складаємо огірки нарізані в каструлю, додаємо сіль, цукор, вливаємо оцет. Акуратно перемішуємо. Залишаємо огірки на 2-3 години, щоб утворився розсіл. Можна огірки нарізати з вечора, додати спеції і залишити на ніч. Чим більше утворюється розсол, тим краще.

Після того, як огірки дадуть сік, ставимо каструлю на вогонь і чекаємо на закипання. На це йде приблизно 15 хвилин. Як тільки огіркова маса закипить, її потрібно проварити на мінімальному вогні приблизно 30 хвилин. Орієнтир готовності огірків – зміна кольору із зеленого на оливковий. Як тільки огірки набули гарного оливкового кольору, значить їх пора закривати.

Розкладаємо огірки по банках. Банку заповнюйте огірками якомога щільніше, порожніх місць залишитися не повинно. Поступово додаємо до огірків розсіл. Закриваємо банки кришками.

На виході виходить близько 2,8 літра такої заготівлі із огірків на зиму.

Рецепт огірків кубиками на зиму №2

Консервовані огірки кубиками на зиму
У цьому рецепті орієнтуємося на розсіл, що готується з розрахунку на 1 літр води. Огірків можна брати стільки, скільки поміститься у банки.

Інгредієнти:
вода 1 літр
сіль 40 гр (приблизно 1,5 ст. ложки)
70% оцтова есенція – 1 ч. л. (приблизно 5 мл) на 1-літрову банку і 0,5 ч. л. на банку 0,5 літра
часник по 1-2 часточки на банку
гілочки та парасольки кропу – по 1-2 шт. на банку
листя хрону – по 1/2 на банку
можна покласти листя вишні, смородини, запашний перець горошком (по 1-2 шт. на банку), чорний перець горошком (по 5-6 шт.).
Приготування:

Вимийте огірки, замочіть їх у холодній воді на 2 години. Далі наріжте кубиком потрібного розміру.

Підготуйте банки. Добре їх помийте (содою), простерилізуйте. Також підготуйте кришки, потримайте в окропі або простерилізуйте 5 хвилин.

Наріжте огірки кубиком, розкладіть спеції по банках, далі йдуть огірки. Тепер потрібно відміряти, скільки води потрібно кожній банці. Заповнюємо банки водою.

Воду зі банок зливаємо в каструлю. Доводимо до кипіння, заливаємо банки із нарізаними огірками. Прикриваємо кришками. Залишаємо на 15 хвилин. Через 15 хвилин воду зі банок зливаємо назад у каструлю, знову доводимо до кипіння і ще раз заливаємо огірочки і даємо їм постояти 15 хвилин.

Втретє банки з огірками заливаються вже готовим розсолом, який можна приготувати як на свіжій воді, так і на тій воді, якою двічі заливались огірки. У киплячу воду додається сіль. Вона має повністю розчинитися. Це і є розсіл.

Готовим розсолом акуратно заливаємо банки майже до краю. Вливаємо 70% оцтову есенцію (виходячи із розміру банки), закриваємо кришками. Перевертаємо банки на кришки, перевіряємо на герметичність. Накриваємо чимось теплим. Залишаємо банки до повного остигання.

Така заготівля з огірків може зберігатися у квартирі за кімнатної температури.

Консервовані огірки кубиками
Взимку заготівлі з огірків, порізані кубиком, дуже економлять час і гроші. Огірки хороші для розкольників та солянок. Відмінно підходять для зимових салатів – олів’є, вінегрету та ін. Ідеальні для приготування других страв.

Приготуйте пару баночок огірків кубиками. Упевнена, що вам ці заготівлі сподобаються

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *