17 Вересня, 2024
Людей уже попередили: тариф на газ підвищать – навіть озвучили нову ціну Screenshot

Людей уже попередили: тариф на газ підвищать – навіть озвучили нову ціну

Чинний тариф на транспортування газу буде актуальним до кінця 2024 року

Українці можуть зіткнутися із підвищенням тарифу на транспортування природного газу вже у 2025 році. Це пов’язано із закінченням дії контракту на транзит російського газу Україною, який Київ продовжувати надалі не має наміру. Про це пише телеграм-канал Всевидяче ОКО Україна.

Як відомо, українці платять не лише за спожитий природний газ, а й за його доставку. І якщо сьогодні вартість транспортування блакитного палива Україною становить приблизно 0,2 грн за кубічний метр, то після припинення дії контракту вартість послуги може підвищитися до 0,6 грн за кубометр газу.

Як заявив колишній керівник Оператора ГТС України Сергій Макогон, у разі припинення транзиту російського газу українською газотранспортною системою подорожчання буде несуттєвим, а порівняно з підвищенням цін на електроенергію відразу на 60% – практично непомітним для споживачів.

“Зараз транспортування газу у внутрішній системі коштує приблизно 0,2 грн за кубічний метр. За моїми розрахунками, у разі нульового транзиту ця цифра зросте не більш як до 0,6 грн за куб”, – зазначив Сергій Макогон.

За його словами, ринкова ціна транспортування газу становить 12 грн за кубометр, а зростання цього показника на 40 копійок не вплине на гаманці українців. Навіть якщо кінцева вартість послуги у 2025 році зросте на 5-10%, це також практично не вплине на споживачів.

“Коли у нас ринкова ціна на газ 12 грн за куб для комерційних споживачів, то її зростання на 40 копійок, що менше 3%, не створить проблеми споживачам”, – наголосив експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *