19 Вересня, 2024
Маковія та Медовий Спас 2024: історія, традиції та основні заборони великого свята

Маковія та Медовий Спас 2024: історія, традиції та основні заборони великого свята

Маковій 2024, відомий також як Медовий Спас, цього року святкується 1 серпня. У цей же день починається Успенський піст 2024. Протягом двох тижнів віряни дотримуються харчових обмежень, готуючись до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Історія свята

Спас «Медовий» або «Маковій» отримав свою назву не випадково – в давнину саме в цей день починали збирати мак і мед. У християнській традиції свято названо на честь семи мучеників Макавеїв, їхньої матері Соломонії та вчителя Єлеазара, які віддали життя за свою віру в Господа

Інша назва цього свята – «Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього». За легендою, в давнину світ охопила жахлива епідемія, і єдиним зціленням від неї стала сила, що виходила від частини хреста, на якому був розіп’ятий Ісус. Звідси й назва «Спас», що означає порятунок.

Традиції свята

Медовий Спас, або Маковій, завжди розпочинається з богослужіння в церкві. Віряни приносять мак, мед, різнотрав’я, воду та польові квіти для освячення. Вважається, що всі трави й квіти, на які потрапить свята вода, стають цілющими, тому їх зберігають біля ікон. Згодом з них можна готувати настої, мазі чи просто прикладати до хворого місця.

Після відвідування церкви віряни влаштовують вдома святкову трапезу, де їдять пісні страви та освячені продукти. Цей ритуал допомагає правильно увійти в Успенський піст, який є досить суворим.

Медовий Спас (Маковій) – чудова нагода вшанувати традиції предків, приготувавши макові пиріжки та десерти з медом. Цими ласощами варто пригощати рідних, сусідів та нужденних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *