Простий рецепт маринованих опеньків на зиму для тих, хто любить, щоб в його кладодій завжди був запас домашньої смакоти. Головний секрет рецепта — це смачний маринад. Обов’язково пробуйте його, перш ніж варити в ньому гриби. Подавати готові мариновані опеньки можна з ріпчастою цибулею і ароматною соняшниковою олією.
Для приготування опеньків вам буде потрібно:
- опеньки літні (або осінні) — 2.5-3кг
Для маринаду:
- вода — 1 л
- оцет (9%) — 1 ст.л.
- сіль — 2 ст.л.
- перець чорний горошком — 2-3 шт.
- лавровий лист — 1-2 шт.
Рецепт приготування опеньків
Опеньки перебрати, скласти в посуд відповідного обсягу і залити холодною водою. Добре промити і відкинути на друшляк. Підготовлені гриби перекласти в каструлю, залити невеликою кількістю води, посолити з розрахунку 1/2 ст.л. солі на літр рідини і довести до кипіння.
Як тільки вода закипить, відкинути гриби на друшляк і промити під проточною водою. Обсяг грибів помітно зменшиться.
У чистій каструлі приготувати маринад. З розрахунку 2 столові ложки солі на 1 літр води.
Додати на цей обсяг 1 ст.л. 9% оцету. Обов’язково спробуйте на смак маринад! Маринад повинен бути смачний і подобатися Вам.
Засипати в маринад опеньки, довести до кипіння, після чого знизити вогонь до маленького. Додати в гриби горошини чорного перцю і лавровий лист.
Проварити гриба в маринаді 15-20 хвилин, знімаючи піну шумівкою. Зняти каструлю з маринованими опеньками з плити, накрити кришкою.
Ретельно простерилізувати банки і кришки. Спочатку вимити їх з содою, добре промити під проточною водою. Прокип’ятити в каструлі або простерилізувати іншим звичним для вас методом (в духовці, мікрохвильовій печі, на пару).
Мариновані опеньки промитим в кип’ятку ополоником, розлити по стерилізованим, ще гарячим банкам разом з маринадом. При цьому рівень маринаду в банці повинен бути вище грибів. Закупорена банки з грибами стерилізованими кришками. Перевірити банки на герметичність, встановити догори дном, укутати рушником або пледом, щоб банки повільно вистигли. Готові мариновані опеньки можна зберігати в прохолодному місці прямо в будинку. Смачного!