Інгредієнти на 2 літрові банки:
Патісон -600 г
Огірки – 600 г
Болгарський перець – 2 шт.
Парасолька кропу – 4 шт.
Лист хрону – 2 шт.
Часник – 4 великих зубчика
Морква – 1 шт.
Перець гострий – 1 шт.
Лист чорної смородини – 2 шт.
Лист вишні – 2 шт.
Лавровий лист – 2 шт.
Для маринаду:
Сіль – 40 г
Цукор – 20 г
Оцет 9 % – 4 ст. л
Вода – 1 літр
Приготування:
Патісон перебираємо, вибираємо плоди красивої форми і з неушкодженою шкіркою. Промиваємо патісони в холодній воді. Відрізаємо кінчики. Якщо патісони маленькі і поміщаються в горлечко банки, залишаємо їх цілими. Якщо вони не поміщаються в горлечко банки, розрізаємо на дві або чотири частини.
Огірки для консервації відбираємо невеликі, без пошкоджень. Огірки промиваємо в холодній воді. Потім у огірків відрізаємо обидва кінчика.
Болгарський перець промиваємо, розрізаємо вздовж і видаляємо насіннєву коробку. Нарізаємо на часточки.
Промиваємо листя хрону, кріп, листя смородини і листя вишні. Промитий лист хрону розрізаємо навпіл.
Очищаємо часник від лушпиння і промиваємо його. Якщо зубчики часнику великі розрізаємо їх на дві або чотири частини.
Гострий перець також промиваємо і нарізаємо кільцями.
Очищаємо і промиваємо моркву. Моркву нарізаємо кільцями.
На дно заздалегідь простерилізованих банок кладемо парасольку кропу, половину листа хрону, лист чорної смородини, лист вишні, колечка моркви, кілька кілець гострого перцю, часник і лавровий лист.
Потім акуратно розміщуємо огірки з патісонами. Між ними розміщуємо часточки болгарського перцю. Овочі намагаємося розташувати раціонально, щоб між ними залишалося якомога менше вільного простору. Верх овочів прикриваємо другою частиною листа хрону і парасолькою кропу.
Готуємо маринад. У каструлю наливаємо воду, насипаємо сіль і цукор. Доводимо маринад до кипіння. Потім додаємо оцет і відключаємо вогонь.
Банки з овочами заливаємо маринадом і прикриваємо стерилізованими кришками.
Для стерилізації банки з овочами ставимо в каструлю, дно якої вистелено бавовняним рушником. У каструлю наливаємо гарячу воду. Ставимо каструлю на вогонь і на великому вогні доводимо до кипіння. Потім вогонь зменшуємо, щоб не було бурхливого кипіння, і стерилізуємо протягом 10 хвилин.
Після стерилізації банки обережно виймаємо і герметично закриваємо стерилізованими кришками, перевертаємо догори дном і накриваємо їх рушником.
Витримуємо так до повного охолодження. Зберігати такі мариновані овочі бажано в темному місці, можна при кімнатній температурі.
Ось і все, на цьому наші мариновані патісони з огірками і болгарським перцем на зиму готові!
Смачного і вдалих Вам заготовок