На врожай моркви я не скаржуся навіть у найгірший рік! І це не дивно, адже я постійно її доглядаю. Якщо у Вас так само як і мене сформувалося від 3 до 5 справжніх листочків, то час перевірити чи обов’язкові заходи ви встигли провести з морквою, щоб наросла гарна зелена маса, від якої залежатиме великість і солодкість майбутнього коренеплоду.
Зізнаюся чесно, мій успіх у вирощуванні великих коренеплодів на 50% залежить від правильної підготовки ґрунту та вибору насіння, а другі 50% від подальшого догляду.
Сьогодні я розповім які обов’язкові роботи виконую на морквяній грядці на початку її зростання, щоб потім можна було розслабитися і спостерігати як наливається коренеплід.
5 важливих справ, які я проводжу з морквою у червні
Перше
Найперший догляд за морквою починається з проріджування та прополювання посадок. За роки багаторічної практики я зрозуміла, що морква ніколи не виросте великою, якщо грядка не буде проріджена. Саме відстань між рослинами визначає майбутню величину коренеплодів.
Під час проріджування відстань між рослинами раджу залишати від 7 до 10 см. На тій грядці де ви висмикуватимете моркву на їжу, відстань можна зробити трохи менше 4-5 см. Ви ж її все одно з’їсте до того, як вона досягне технічної стиглості.
Прополку проводьте до тих пір, поки не почнуть замикатися ряди. Надалі потрібно видаляти лише високі бур’яни.
Друге
Слідкуйте за поливом. Від посіву до формування 5 справжніх листків полив має бути частим: через кожні 2-3 дні. Витрата води 5-7 літрів на 1 кв. І пам’ятайте: не проводьте наступний полив доти, доки грунт не підсохне.
Підрослі та дорослі рослини поливають рідше (1 раз на 7 днів), але рясніше. Щоб грунт промочився на достатню глибину, витрата води збільшує до 20 літрів на 1 кв. м.
Якщо говорити загалом, то полив має бути помірним на всіх етапах зростання та формування коренеплодів. Поливати моркву припиняють за 2-3 тижні до збирання врожаю.
Якщо майбутньому коренеплоду не вистачатиме вологи, то він виросте грубий, сухий або зів’ялий.
Також не можна допускати і зайвого перезволоження ґрунту, оскільки морква може загнити.
А при сильному зволоженні після довгої посухи коренеплоди розтріскуються. Зазвичай те саме відбувається з картоплею та помідорами. Картопля розтріскується всередині, а помідори зовні.
Третє
Ну і вже за традицією після поливу ми вносимо підживлення. На цьому етапі росту необхідно провести азотне підживлення, так як у цій фазі зростання морква споживає велику кількість азоту. Але не перестарайтеся, надто високі дози азотних добрив призводять до надмірного зростання листя на шкоду розвитку коренеплодів.
Як азотне підживлення я рекомендую скористатися зеленим добривом з кропиви або сечовиною (1 ст.л на 10 л води). Настоєм коров’яку та пташиного посліду моркву не підживлюю. Від надлишку цієї органіки морква росте кострубата, отже застосовувати його не раджу.
Підживлення моркви проводьте лише у разі поганої родючості ґрунту. Якщо під попередню культуру було внесено великі дози органічних добрив, то морква на початку зростання краще взагалі нічим не підживлювати. Надалі можна буде підживити фосфорно-калійним добривом.
Четверте
Раз на 7-14 днів проведіть профілактичні обробки посадок від хвороб. Самі знаєте хвороби рослин краще запобігти, ніж потім лікувати. Рекомендую використовувати такі біопрепарати: “Фітоспорин”, “Алірін-Б” або “Фрутін”.
Обробку від шкідників необхідно проводити в міру їхнього виявлення. Від морквяної мухи я підстрахувалася ще ранньою весною: під час посіву насіння в кожну борозенку додала трішки гірчичної макухи.
Від гризунів допоможуть різні пастки, відлякувачі та спеціальні порошки.
П’яте
Ну і останнє, що я роблю і рекомендую робити з морквиною – проводити підгортання. Його проводять у фазі п’яти, семи та десяти листків. Підгортати потрібно обережно, щоб не пошкодити рослину.
Для чого це потрібно? Завдяки підгортанню у моркви не зеленіють “плічки” і коренеплід захищений від перегріву в спекотні дні.
Дотримуючись цих простих порад, ви виростите якісніший і здоровіший урожай, а коренеплоди виростуть великими, соковитими та солодкими