Полтавські «Метрівки» — фігурні булочки з унікальною начинкою. Покроковий рецепт, який здивує навіть гурманів! Спробуйте вперше цю неповторну випічку.
Інгредієнти: Тісто:
50 г живих дріжджів
270 г цукру
0,5 л. теплого молока
1,150 кг. борошна + 100 г для підпилу столу
4 яйця
1 ч. л. ванілі
100 г вершкового масла + 200 г маргарину
1-2 ст. л. коньяку/горілки
1 ч. л. солі
2 ст. л. олії
Начинка:
700 г варення з троянди
300 г горіхів перемелених
Для змащування:
2 яєчних жовтка
2 с. л. молока
Приготування: Тісто:
Роблю спочатку опару, в миску кришу дріжджі, всипаю трішки цукру із загальної кількості, вливаю половину теплого молока, розмішую. Додаю 5-6 ст. л. борошна із загальної кількості, перемішую до однорідності. Накриваю харчовою плівкою та залишаю на 20 хвилин в теплому місці.
В окремій мисці змішую міксером яйця з цукром, що залишився і ваніллю. Вливаю цю масу до дріжджів через 20 хвилин, як вони підійшли, перемішую. Вливаю решту молока, додаю м’яке масло і маргарин, вливаю коньяк чи горілку, перемішую. Всипаю все борошно, сіль і замішую тісто. Змащую під кінець його олією. Накриваю харчовою плівкою та залишаю в теплому місці для підйому в 2-3 рази.
Начинка:
Змішую варення з перемеленими горіхами.
Ділю тісто на 4 частини, розкачую кожен у прямокутний пласт, викладаю начинку з одного боку в ряд. Тепер другим краєм складаю тісто навпіл, щільно защіпаючи тісто.
З того боку де начинки немає, роблю надрізи і закручую кожну у спіральку. А з того боку де є начинка, закручую акуратно у рулет, аж до самих надрізів.
Викладаю рулети на форму для випікання застелену пергаментом. Накриваю рушником, щоб відпочили на 20 хвилин. Змащую їх збитими жовтками з молоком. Випікаю у розігрітій духовці до градусів 180 приблизно 40 хвилин.
Такі м’якенькі і ароматні, смачного