Інгредієнти:
- Огірки – 4 кг
- Листя чорної смородини, хрін листя і гілочки, парасольки кропу
- Перець горошком чорний по 6-7 шт.
- Перець горошком духмяний по 2 шт.
- Лавровий лист по 1 шт.
- Часник по 3-4 зуб.
- Корінь хрону
- Гвоздика
Маринад на 1 л:
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Оцет 9% – 6 ст. л.
Приготування:
Огірки мию, заливаю холодною водою й залишила на 2 години. Хвостики не обрізаю – так вони мені більше подобаються. У кожну баночку кладу по трошки зелені (листя чорної смородини, хрін листя і гілочки, парасольки кропу), зубчики часнику, лавровий листок, горошинки духмяного і чорного перцю, кілька гвоздичок. Складаю огірки в банки. Зверху кладу ще трошки зелені. Заливаю окропом банки. Накриваю банки кришками й залишаю на 15 хвилин.
Час вийшов, зливаю воду з банок, вона більше не знадобиться. І знову заливаю огірки свіжим окропом. Знов накриваю й залишаю ще на 15 хвилин.

Маринад:
Другу воду теж зливаю з банок, її міряю, бо з неї робитиму маринад. У мене вийшло 2 л 600 г. Я відлила зайві 100 грамів, щоб було зручніше рахувати – рівно 2,5 л. Додаю сіль, цукор. Добре розмішую, ставлю на вогонь і доводжу до кипіння. Як тільки закипіло – одразу знімаю й додаю оцет.

Розливаю гарячий маринад по банках під самий верх. Накриваю кришками й закатую. Банки не перевертаю догори дном, просто закутую їх у ковдру і залишаю, поки повністю не охолонуть. Все і огірочки готові зимувати!
