2 Серпня, 2025
Найсмачніші малосольні огірки з хлібом: старовинний угорський рецепт від знаменитого кухаря – таких ви ще не їли.

Найсмачніші малосольні огірки з хлібом: старовинний угорський рецепт від знаменитого кухаря – таких ви ще не їли.

Майже 40 років тому я побувала в Угорщині. Кухня і незвичні, гострі і пряні страви мені дуже сподобалися. І я купила в Будапешті книгу “Угорська кухня” найзнаменитішого угорського кухаря Каро Гунделя.

І, хоча Гундель помер в 1956 році, книги з його рецептами донині продаються майже у всіх європейських книжкових магазинах.

У цій книзі я і знайшла рецепт надзвичайно смачних малосольних огірків з хлібом. Він просто закохав в себе простотою приготування і смаком огірків.

Інгредієнти:
2 кг маленьких огірочків
150-200 гр. білого пшеничного  хліба
2-3 лаврових листа
2 літри води
50 гр. солі
20 гр. перцю горошком
1-2 часточки часнику
кілька гілочок кропу

Приготування:
Дивуєтесь кількості перцю горошком. У нас прийнято класти 3-5 штук, а у Гунделя 2 повні столові ложки ( 20 гр. ). А ще помиті і обрізані огірки потрібно обов’язково наколоти виделкою або ножем в декількох місцях.

Хліб порізати тонкими скибочками і підсушити в духовці або просто на сухій сковороді або в тостері. Я частину хліба заміняю білими домашніми сухарями. Воду закип’ятити з сіллю і охолодити.

Зручно солити в 5-літровій банці або каструлі. Я солю в каструлі з широким дном об’ємом 6 л. Тому огірків у мене йде 2,5 кг, а розсолу потрібно 3 літри. Все пропорційно збільшую.

Якщо солю в банці, то на дно банки укладаю шматочки хліба. На них стоячи розміщую огірки, посипаю перцем, додаю лавровий лист, кріп і подрібнений часник.

Покриваю огірки скибочками хліба, знову ставлю огірочки, пересипаю спеціями і накриваю хлібом. Заливаю розсолом так, щоб він обов’язково закрив верхній шар хліба.

У каструлі солити просто зручніше: огірки там розміщую в 1 шар по висоті, та й привантажувати огірки набагато зручніше, ніж в банці

На дно каструлі насипаю сухарі або шматочки хліба, на них ставлю наколоті огірки, додаю перець, подрібнений часник, кріп і лавровий лист і заливаю теплим або холодним розсолом так, щоб розсіл покривав хліб.

Накриваю ємність тарілкою і залишаю на кухні на сонечку на кілька днів. Як тільки огірки стануть напівпрозорими і поміняють колір на жовто-зелений — означає готові! Кілька днів — голосно сказано. Всі починають ходити-пробувати вже ввечері, якщо засолила вранці. Не встигаю відганяти.

Запах у огірків непередаваний. Мабуть, хліб дріжджовий, багато чорного перцю горошком і часник з кропом творять щось чарівне. І не вірте рецептами, де написано, що хліб потрібен житній: в Угорщині жито НЕ вирощували.

Готові огірочки краще перекласти в чисту банку, розсіл процідити і залити ним огірки.

Тепер їх треба добре охолодити. Історично подавали огірочки в Угорщині на стіл з льодом і невеликою кількістю розсолу.

Сам розсіл настільки смачний, що складе конкуренцію будь-якому прохолодному напою. Його смачно додавати в томатний сік і, розвівши квасом, готувати з ним окрошку.

Таким способом засолені огірочки зберігають свій смак і твердість в холодильнику не більш 6-8 діб. При тривалому зберіганні вони розм’якшуються і втрачають смак.

Правда, з’їдаються вони набагато швидше, не встигаючи втратити смак і вигляд.

Спробуйте приготувати. Незвичайний смак огірків і розсолу здивує Вас і Ваших близьких

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *