19 Вересня, 2024
Ноpвегія б’є на сполох. На коpдоні з pосією стpашна pадіація. Пoказники підвищені. Фото

Ноpвегія б’є на сполох. На коpдоні з pосією стpашна pадіація. Пoказники підвищені. Фото

Норвегія зафіксувала стрибок радіації на кордоні з росією.

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) зафіксувало підвищення радіації вище за нормальні пороги на кордоні з росією.

У пробах двох станцій радіаційного спостереження – були виявлені сліди цезію-137 – радіоактивного ізотопу, що виділяється при розпаді урану-235, він входить до палива для атомних реакторів і начинку для ядерної зброї

Кількість цезію-137 у пробах була низькою, хоча й перевищила нормальні значення.

Радіоактивний ізотоп було виявлено в період з 9 по 12 вересня і лише на станціях, близьких до норвезько-російського кордону.

Джерело появи цезію-137 неясне, підкреслюють у DSA.

У Баренцевому морі працюють кілька атомних криголамів, а також атомні підводні човни, які з 16 вересня вийшли на найбільші з холодної війни навчання «Океан-2024».

Тим не менш, малоймовірно, щоб «витік» цезію-137 стався на реакторі, який працює в морі, вважають норвезькі експерти.

На їхню думку інший варіант – це пов’язана з розробкою чи випробуваннями перспективної російської крилатої ракети з ядерною силовою установкою “Буревісник”.

Полігон Панково для її запуску знаходиться на архіпелазі Нова Земля, де СРСР до 1990 року проводило ядерні випробування. росіяни все літо і початок осені проявляли активність на полігоні.

Однак робота на полігоні засекречена і дуже мало інформації оприлюднюється.

Офіційних повідомлень про те, що «Буревісник» проходить випробування немає, але ознаки цього помітили, вивчаючи щоденні супутникові знімки з Арктичного архіпелагу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *