Так як цього року весна та літо виявились мінімум непередбачуваними, звідси питання, яке приходить кожному– «коли ж прибирати озимий часник». Адже однаково погано, якщо викопати його завчасно і запізнитися з викопуванням.
Рано зібраний урожай сильно гниє і точно не долежить до наступної весни. Затримаєшся на три-п’ять днів і голівки починають уже розвалюватися, і відростає нове коріння. Такий часник уже не висмикнеш, а якщо й витягнеш, то коріння пошкодиш. А пошкоджене коріння – ворота для гнили.
Як же визначити, що настав час? Підкаже сам часник, точніше його зовнішній вигляд. Головне – придивитися уважно.
Пожовтіння листя
Перша ознака дозрівання – листя починає підсихати, в’яне і закручується. Усі речовини, які йшли на будову нових клітин та «підтримували» листя, переходять у покривні лусочки. Значить цибулини зріють.
А ось коли більше половини листя засохло і поникло – часники дозріли.
Але щоб напевно переконатися, бажано врахувати й інші ознаки.
«Поведінка» часникової стрілки
Досвідчені городники, коли обривають часникові стрілки, не забувають залишити кілька екземплярів. Адже для них це індикатор зрілості.
Варто зазначити, що такий прийом підходить, якщо вирощується один сорт. Якщо сортів кілька, потрібно враховувати терміни дозрівання кожного.
Про готовність до збирання говорять такі ознаки:
стрілка випросталася в «струну», можливо трохи тріснула;
чохол, що покривав суцвіття, лопнув, і назовні вилізли бульбочки.
Ось тільки часто, піддавшись азарту, городники обривають усі стрілки. Тоді, щоб визначити, чи готовий часник до збирання, потрібно провести пробне викопування. І з витягнутих 2-3 часників зробити висновки.
Щільність шийки
Дивимося на шию. У дозрілого часнику вона стає м’якою. Якщо ж шия щільна, не проминається, то рослині ще тиждень точно потрібно посидіти в землі.
Забарвлення луски
Повністю визрілий часник набуває сортового забарвлення. Якщо цибулини вже вкриті фіолетовими підпалинами – часник дозрів.
Кількість лусочок
У дозрілого часнику зубчики мають бути покриті трьома (мінімум) шарами засушених покривних лусочок. Якщо при піддяганні нігтем луска ще не суха – варто почекати.
Отже, якщо пробне викопування показує, що цибулини повністю сформувалися, вкриті сухою лускою і мають характерне забарвлення, значить часник готовий.
А що ж каже місячний календар? Цього року він «вважає» сприятливими днями для збирання часнику на зберігання – 14-15, 19-20, 23-25 липня.
“Показання” місячного календаря збігаються з “методом” наших предків. Вважалося, що часник треба прибирати після Петрова дня, що припадає на 12 липня.
Але все ж таки не варто покладатися на місячний календар і прив’язувати прибирання до свята Петра і Павла. А підійти об’єктивніше до оцінки зрілості, щоб часник зберігався довго