3 Вересня, 2025
Ось коли найкраще викопувати моркву. Є одна точна і найвірніша прикмета, яка ніколи не підводить.

Ось коли найкраще викопувати моркву. Є одна точна і найвірніша прикмета, яка ніколи не підводить.

Питання, коли саме приступати до викопування моркви, хвилює багатьох, адже від цього залежить не тільки розмір і смак коренеплодів, але і їх збереження.

Коли викопувати моркву
Існує безліч прикмет і порад, заснованих на місячному календарі, погодних умовах і навіть народних повір’ях. Однак, є одна найточніша і найвірніша прикмета, яка практично ніколи не підводить – це стан бадилля моркви.

Уважно придивіться до бадилля ваших морквин. Якщо листя почало жовтіти, сохнути і вилягати, це вірна ознака того, що час приступати до збирання врожаю. Пожовтіння бадилля свідчить про те, що рослина завершила свій вегетаційний період і готова віддати всі свої сили та корисні речовини коренеплодам.

Однак, не варто чекати, поки все бадилля повністю усохне. Надмірна затримка зі збиранням може призвести до того, що коренеплоди почнуть розтріскуватися або нападати на шкідників.

Ідеальний час для збирання моркви – це коли більшість бадилля пожовкла, але ще не повністю засохла. У цьому випадку, ви отримаєте соковиті, смачні коренеплоди, що добре зберігатимуться, які будуть радувати вас всю зиму.

Який день вибрати

Починаючи збирання моркви, виберіть сухий і сонячний день. Вологий ґрунт може ускладнити процес викопування та підвищити ризик пошкодження коренеплодів. Використовуйте вила або лопату, щоб акуратно підкопати моркву та витягти її із землі. Намагайтеся не пошкодити коренеплоди, оскільки пошкодження можуть призвести до гниття під час зберігання.

Що робимо далі
Після того, як ви викопали моркву, обережно очистіть її від землі. Не варто мити моркву перед зберіганням, оскільки волога може сприяти розвитку гнилі. Обріжте бадилля, залишивши невеликий пеньок близько 1-2 см.

Далі слід зробити сортування врожаю. Необхідно відокремити коренеплоди, що мають механічні ушкодження, ознаки захворювань чи деформації. Така морква не підлягає тривалому зберіганню і має бути використана в їжу у першу чергу.

Добірні, здорові коренеплоди, призначені для зберігання, слід підсушити протягом декількох днів у приміщенні, що провітрюється, або під навісом, уникаючи попадання прямих сонячних променів. Підсушування сприяє видаленню зайвої вологи з поверхні моркви, що запобігає розвитку цвілі та гнилі.

Як зберігати моркву

Зберігати моркву найкраще у прохолодному та темному місці, наприклад, у льоху чи підвалі. Оптимальна температура зберігання – від 0 до +5 градусів за Цельсієм. Моркву можна зберігати в ящиках з піском або тирсою, щоб запобігти її висиханню. При дотриманні цих простих правил, ви зможете зберегти свій урожай моркви свіжим та соковитим протягом усієї зими.

Дотримання оптимальних термінів збирання дозволить вам отримати максимальний урожай якісної та корисної моркви, яка радуватиме вас своїм смаком та користю протягом тривалого часу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *