3 Серпня, 2025
Ось чому морква гниє при зберіганні: помилки, про які потрібно всім.

Ось чому морква гниє при зберіганні: помилки, про які потрібно всім.

Морква є досить примхливою овочевою культурою, навіть невеликі помилки у вирощуванні можуть призвести до погіршення якості врожаю, а також псування коренеплодів.

Непоодинокі й такі ситуації, коли у дачників, які зібрали досить великий урожай моркви, коренеплоди, відправлені на зберігання, починають раптово сохнути і гнити. Це тому, що було порушено умови зберігання моркви.

Так, якщо у сховищі спостерігається підвищена вологість, то через короткий проміжок часу коренеплоди обов’язково почнуть гнити.

Причини гниття моркви
Підвищена вологість у місці для зберігання моркви не є єдиною причиною гниття коренеплодів.

Гнити морква починає через те, що через тонку шкірку коренеплодів проникають збудники грибкових хвороб та бактеріальних інфекцій, це призводить до того, що овочі стають дуже м’якими і починають підгнивати.

Збудники небезпечних хвороб нерідко потрапляють у сховище разом із тими коренеплодами, які були заражені ще на грядках.

Найпоширенішою хворобою є біла гнилизна, вражає вона перезрілі та недозрілі овочі, а також коренеплоди, які були зібрані під час заморозків.

Колір коренеплодів, уражених білою гниллю, практично не змінюється, проте поверхня моркви стає слизькою та вологою.

Овочі стають м’якшими, а в місцях ураження спочатку утворюється грибок, що нагадує пухнасту вату, а потім з’являються тверді нарости чорного кольору.

Якщо в сховище потрапляють овочі з вищезгаданими симптомами, їх необхідно відразу ж знищити, тому що такі екземпляри не можна не тільки вживати, але і відправляти в компостну купу.

Непоодинокі такі випадки, коли на коренеплодах утворюються малопомітні сірі плями з фіолетово-коричневим нальотом, що нагадує повсть. Таку моркву теж необхідно відразу ж прибрати зі сховища, тому що вона може бути уражена повстяною гниллю. На повстяному нальоті через деякий час утворюються чорні крапки, а овочі стають дуже м’якими і швидко загнивають.

Одна із найнебезпечніших захворювань є сіра гнилизна, а якщо в сховищі знаходиться морква, уражена цією хворобою, то городник може втратити приблизно 80-90% урожаю, відправленого на зберігання, якщо не вжити жодних заходів.

Ті коренеплоди, які були уражені цим захворюванням, спочатку покриваються невеликими плямами сірого кольору. Через деякий час на місці плям з’являються ледь помітні смужки, схожі на тоненькі ниточки.

Нерідко моркву вражає і слизовий бактеріоз, а небезпека цієї хвороби у тому, що її симптоми проявляються відразу. Це означає, що інфекція може перейти непомітно на інші овочі.

У тих коренеплодів, які уражені цією хворобою, стає м’якою лише внутрішня частина, але шкірка залишається чистою, на ній не утворюються плями чи якісь інші дефекти.

Через деякий час на поверхні моркви, ураженої слизовим бактеріозом, з’являються темні плями, які миттєво збільшуються в діаметрі. У цей час у уражених овочів з’являється дуже неприємний запах.

Дуже важливо своєчасно видалити коренеплоди, що підгнили, зі сховища, в іншому випадку слизовий бактеріоз вразить і інші овочі, а городник взагалі залишиться без урожаю.

Чому розвиваються хвороби на коренеплодах?
Бактеріальні інфекції та грибкові хвороби найчастіше розвиваються на тій моркві, яку не лише збирали у дощову погоду, а й не сушили перед відправкою до сховища.

Існують інші причини, які сприяють розвитку небезпечних хвороб на коренеплодах:

збирання врожаю під час перших заморозків;
дефіцит калію;
різкі температурні перепади;
потрапляння до сховища пошкоджених, хворих чи ослаблених коренеплодів;
відсутність сортування овочів перед відправкою до сховища.
Проблема може виникнути також у тому випадку, якщо сховище не було попередньо продезінфіковано

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *