Такі помідори добре зберігаються при кімнатній температурі.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Помідори 10 кг
Маринад на 1 літр води
Сіль кам’яна 1 ст. ложка з гіркою, 30 гр
Цукор 4 ст. ложки з гіркою, 100 гр
Оцет 9% 4 ст. ложки, 60 мл
Виходить 11 банок по 1,5 літра
Приготування:
- Помідори миємо. За бажанням можна зробити проколи зубочисткою в районі плодоніжки, щоб помідори не лопалися. Якщо щільні помідори це не обов’язково.
- Добре вимиті банки щільно заповнюємо помідорами. Трохи трусимо, щоб рівномірніше розподілити. Помідор у мене 10 кг, вони увійшли до 11 банок об’ємом по 1,5 літра.
- Заливаємо помідори окропом із чайника по центру, так банки не тріснуть. Воду беремо питну. Роблю партіями по 4 банки. Прикриваємо кришками прокип’яченими і зверху накриваємо рушником, краще прогріваються
- Через 20 хвилин воду з банок зливаємо в каструлю, краще візьміть з поділками, щоб одразу визначити об’єм води. З 4-х 1,5 літрових банок води вийшло рівно 2 літри.
- Каструлю ставимо на плиту, накриваємо кришкою, то вода швидше закипає. Доливаємо для підстрахування трохи води на випадок википання, хоча сіль і цукор додають об’єм.
- Робимо маринад пропорції на 1 літр води. Потрібно долити воду до літрів для зручності підрахунку.
З розрахунку на 1 літр води всипаємо сіль 1 столову ложку із гіркою, це 30 грам. Збільшуємо на свій обсяг. І цукор 4 столові ложки із гіркою, це 100 грам. Збільшуємо на свій обсяг. Перемішуємо, в киплячому маринаді сіль і цукор миттєво розчиняються. Потужність плити зменшуємо та вливаємо оцет 9% – 4 столові ложки, або 60 мл. Збільшуємо на свій обсяг.
Киплячим маринадом заливаємо помідори і відразу закручуємо. Каструлю з плити не знімаємо до останньої банки.
Банки перевертаємо на кришки, накриваємо чимось теплим та залишаємо на годину.
От і все. Такі помідори добре зберігаються при кімнатній температурі