Це на думку моїх рідних і близьких – найсмачніше, з того що, вони пробували. Щороку намагаюся збільшити кількість цих заготовок, але все-одно, до весни нічого не залишається, все з’їдається
Мало того, що ці помідори дуже смачні, виглядають вони просто чудово. З такою баночкою не соромно гостинці передавати. Помідори, немов у снігу
Готується ця консервація дуже просто.
З основних продуктів знадобляться, власне, самі помідори і багато часнику. Помідори краще вибирати ті, що більш “м’ясисті”, особливо хороший сорт «сливка». Часник краще брати домашній. Якось купила я китайський часник, він позеленів в банці, виглядало не дуже, хоча на смак не вплинуло.
На одну трилітрову банку знадобиться
- помідори – близько двох кілограмів;
- часник – 1-3 столові ложки, тут вже треба дивитися по перевагах. Ми любимо, щоб часнику було побільше, я кладу 3 ложки.
Для маринаду, на 1 літр води:
- сіль – 2 столові ложки;
- цукор – 4 столові ложки.
- У кожну баночку ще додаю по чайній ложці оцтової есенції. Пробувала робити з 9% оцтом, лила його відповідно, більше, навіть не пам’ятаю, скільки. Також робила з лимонною кислотою, але ідеальну пропорцію не змогла підібрати. З есенцією все просто, а результат один.
- Помідори промиваю гарячою водою. Там, де кріпилася плодоніжка, проколюю шпажкою кожен плід, так помідори будуть менше тріскатися. У стерилізовані банки якомога щільніше укладаю томати.
- До речі, банки вже кілька років стерилізую так званим холодним способом. Промиваю банки гарячою водою з содою, наливаю кілька ложок оцту. Залишиться потрясти баночки та покрутити, потім, закривши кришкою, перевертаю догори дном, щоб і кришка теж простерилізувалася. Оцет виливаю в наступну баночку, банка готова, ще жодна не вибухнула.
- Помідори укладені, заливаю їх окропом. Щоб вже банка напевно не лопнула, наливаю спочатку зовсім небагато води, на дно, протягом декількох хвилин баночка прогріється і не лопне.
- Наливаю окріп до верху, прикриваю банки кришкою і залишаю все хвилин на 20-30. А тим часом займуся маринадом і часником.
- Часник натираю на крупній тертці, так він виглядає симпатичніше в банці, можна робити блендером, не принципово.
- Маринад готується просто, додаю в воду сіль і цукор і доводжу до кипіння. Поки це робила, вода в банках майже охолола, я її зливаю і додаю часник.
- І заливаю банки з помідорами готовим киплячим маринадом до верху, щоб під саме горло.
- Закупорюють банки кришками і перевернувши догори дном, укутують тепліше, щоб все якомога довше остигало. Так помідори в снігу будуть зберігатися при кімнатній температурі без втрат.
- Своєю невеликою сім’єю ми з’їдаємо банку помідорів за пару днів. Дуже смачно!