Цю проблему я знаю не з чуток, тому що зіткнулася з нею на власному досвіді. Два роки тому, через затяжні дощі, у мене почали гнити кабачки.
Я довго не могла зайти на город і пропустила перші ознаки гнилі. На кожному кущі з’явилося по 3-4 гнилі кабачки, що виявилося чималою кількістю.
Я була впевнена, що врожай буде втрачено, і я не зможу приготувати свої улюблені зимові заготівлі.
Але потім я взяла себе в руки і почала вживати заходів щодо порятунку врожаю. І мені вдалось! Тепер я точно знаю, що потрібно робити, щоб запобігти цій проблемі.
Ділюсь покроковою інструкцією щодо запобігання гнилі на кабачках, описуючи, що робила і в якій послідовності.
Чому гниють кабачки: причини
Перша та основна причина гниття кабачків – перезволоження. Так, ця культура вологу любить, але не терпить, коли ґрунт перетворюється на болото.
Особливо це актуально в дощові періоди: рясні опади та додатковий полив можуть призвести до загибелі рослин. У такі періоди необхідно ретельно перевіряти ґрунт, часто розпушувати та захищати кущі від зайвої вологи.
Густа посадка. При посадці кабачків важливо дотримуватися відстані між кущами. По-перше, у тісноті рослини будуть гірше розвиватися.
По-друге, листя сусідніх кущів затінюватиме один одного, що сповільнить висихання ґрунту через нестачу сонячного світла та погану вентиляцію, а це сприяє гнилі.
Ще однією причиною гниття кабачків може бути надлишок азоту у ґрунті. При його надлишку листя росте надто швидко, що знижує циркуляцію повітря та сонячного світла, що призводить до підгнивання плодів.
Також, наявність старого листя та бутонів може стати причиною гниття. У міру зростання куща, нижнє листя жовтіє і в’яне. Те саме відбувається і з деякими квітками.
Якщо не видалити зів’яле листя і квітки вчасно, на них можуть з’явитися суперечки грибків, які потім поширяться на плоди, викликаючи їхнє гниття. Тому важливо своєчасно видаляти зів’яле листя та квітки.
Покрокова інструкція щодо запобігання гнилі на кабачках
Перше
Видаліть гнилі кабачки. Це знизить ризик передачі гнилі іншим плодам та зав’язям.
Наступний крок – не дати грибку поширитись. Для цього кабачки необхідно обприскати “Фітоспорином”. Гнила перестане поширюватися, і почнуть розвиватися здорові зав’язі.
Друге
Видаліть листя, що загущає кущ. Як я вже згадувала: густа посадка перешкоджає нормальній циркуляції повітря та надходженню сонячних променів.
Тому зрізати листя, що загущає, необхідно. Листя, що стикається із землею, також потрібно зрізати, щоб запобігти розвитку грибкових інфекцій.
Третє
Замульчуйте ґрунт. Це потрібно робити з кількох причин. По-перше, мульчування покращує структуру ґрунту, зберігає вологу та захищає від пересихання в спеку.
По-друге, мульча рятує нижнє листя та плоди від контактів з вологим ґрунтом, зменшуючи ймовірність гнилі через високу вологість.
Це ті термінові заходи, які я вживаю за перших ознак гнилі. Виконуйте мої поради, і ви 100% врятуєте свої кабачки від гнилі. Не забудьте передплатити канал, щоб не пропустити нові публікації!