Такі оладки виходять хрусткими зовні і ніжними всередині. За рахунок додавання дріжджів, при обсмажуванні вони стають дуже ароматними і смачними. Мені вони подобаються за те, що їх просто готувати і вони з’єднують 2 смаки різних страв — смажених дерунів і класичних дріжджових оладок на воді або молоці. Це дуже смачно! Подаю картопляні оладки зі сметаною.
Складові:
- 500 гр. картоплі
- 1/2 склянки борошна
- 25 гр. дріжджів (свіжі або 2,5 ч.л. сухих)
- 1 шт. куряче яйце
- 2 дрібки солі
- за смаком соняшникова олія
Покроковий процес приготування:
1. У теплій воді (1/4 склянки об’ємом 250 мл) розчиняємо свіжі дріжджі. Якщо використовуємо сухі дріжджі, то робити цього не треба.

2. У глибоку миску натираємо на дрібній тертці очищену картоплю.

3. Додаємо в подрібнену картоплю яйце, сіль і вливаємо воду з дріжджами. Якщо готуємо з сухими дріжджами, то просто їх висипаємо в миску і вливаємо теплу воду.

4. Добре перемішуємо, засипаємо борошно (1/2 склянки об’ємом 250 мл).

5. Перемішуємо виделкою, додаємо олію (2 ст. л.) і ще раз перемішуємо. Виходить досить густа картопляна суміш. Накриваємо її рушником і залишаємо на столі на 1 годину.
6. Через 1 годину картопляна суміш збільшиться в 2-2,5 рази. Зверху утворюється густа суміш, а знизу відокремлюється рідина. Добре все перемішуємо. За рахунок дріжджів суміш виходить дуже ароматною.

7. У сковороді на середній температурі розігріваємо олію (1-2 ст. л.), суміш ще раз перемішуємо і додаємо на сковороду невеликими порціями (по 3 ст. л.). Лопаткою округлюємо оладки і готуємо кілька хвилин. За часом вони готуються, майже як деруни.
8. Потім перевертаємо на інший бік і смажимо ще кілька хвилин. З’являється приємний аромат дріжджів і смаженої картоплі. Готуємо наступні партії.

9. Готові картопляні оладки на дріжджах складаємо на тарілку, доповнюємо сметаною і подаємо на стіл. Зверху вони покриваються хрусткою скоринкою, а всередині виходять дуже ніжними. На смак вони схожі і на смажені деруни, і на класичні дріжджові оладки. Це дуже смачно.