24 Грудня, 2024
Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви на Святвечір.

Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви на Святвечір.

Голубці – відома українська страва, яку готують, загортаючи м’ясну начинку в лист капусти. Але можна зробити голубці пісними, замінивши м’ясо на картоплю з грибами.

Про те, як готувати пісні голубці з картоплею і грибами, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал “КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ”.

Що потрібно для голубців з картоплею і грибами

Для того, щоб приготувати пісні голубці з картоплею і грибами, треба наступні продукти:

  • капуста – 1 шт.
  • гриби сушені – 50 г
  • картопля – 1 кг
  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 3 шт.
  • помідори чері – 8 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • сіль – 1 ч. л.
  • лавровий лист – 1 шт.
  • духмяний перець – 3-5 шт.
  • олія – 1-2 ст. л.
  • перець – до смаку

Як готувати голубці з картоплею і грибами

Для початку залийте сушені гриби гарячою водою і залиште їх настоюватись. Тим часом приготуйте капусту.

В глибоку каструлю налийте воду і поставте посуд на вогонь. Виріжте з капусти качан і занурте капустину в киплячу воду, попередньо підсоливши рідину.

Залиште капусту в окропі на декілька хвилин, а потім відділіть листочки, які стали м’якими. Продовжте пропарювати капусту, шар за шаром знімаючи м’які листочки.

Зріжте тверду частину листка, щоб легко скручувати голубці, не порвавши листочки

Як готувати голубці (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)

Щоб зробити начинку для пісних голубців, поріжте гриби на маленькі частини. Пересипте нарізані гриби в розігріту глибоку пательню. Почистьте і наріжте 1 цибулю на коротку соломку або кубики – і додайте до грибів.

Почистьте моркву, натріть її на великій терці. Пересипте моркву до цибулі і грибів, перемішайте начинку і смажте її до золотистого кольору. Готову засмажку перекладіть в миску.

Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви

Засмажка для начинки до голубців (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)

Почистьте і натріть картоплю на терці, як для дерунів. Перед приготуванням перекладіть картоплю на дрібне сито, щоб прибрати зайву воду.

Тим часом почистьте і перетріть 2 очищені цибулини, а потім перемішайте їх з картоплею. Після цього змішайте картопляну начинку з овочевою засмажкою.

До смаку очистьте і пропустіть через прес 2 зубчики часнику, а потім додайте його в овочеву начинку. За бажанням додайте до начинки сіль та перець.

Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви

Картопляна начинка для голубців (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)

Варити голубці найкраще в чавунному казанку або каструлі. Дно глибокої каструлі з товстими стінками присипте обрізками капустяного листя, щоб голубці не пригоріли.

Розріжте навпіл помідори і також покладіть їх в каструлю – вони нададуть голубцям цікавого смаку.

Сформуйте голубці: розкладіть начинку по капустяних листках і згорніть рулетики. Щільно викладіть готові голубці в чавунну пательню.

Пісні голубці з картоплею та грибами: стародавній рецепт відомої української страви

Як варити голубці (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)

Влийте в каструлю олію, додайте духмяний перець і лавровий лист, підсоліть до смаку. Важливо налити води стільки, щоб всі голубці були покриті рідиною.

Щоб голубці не спливали, зверху потрібно поставити тарілку – як прес. Накрийте посуд кришкою і варіть голубці на слабкому вогні протягом 1-15 години.

пише РБК Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *