8 Червня, 2025
Розкажемо, як поливати цибулю щоб вона не гнила і не була водянистою

Розкажемо, як поливати цибулю щоб вона не гнила і не була водянистою

Від великого догляду цибуля часто псується, як дивно це не виглядало. Найчастіше овоч просто загниває у тих, хто розпещує його вологою та мінеральними добривами. Щоб урожай цибулі псуватися на грядці не став, її слід поливати за певним графіком, з коригуванням за певних погодних умов.

Для правильного розвитку цибулі вперше її щедро поливають після посадки, намагаючись добре зволожити грядку. Потім деякі землероби цибулю більше не поливають взагалі або роблять це вкрай рідко, вважаючи, що культура цілком малодоглядна і увага їй ні до чого. За підсумком голівки цибулі визрівають дрібними та надто злими, що в рот не взяти без сліз. Так робити не варто, адже від того втрачається продуктивність сорту та вага вбраної маси, так як перо при дефіциті води всихає швидше і не насичує цибулину.

Коренева система цибулі орієнтовно 10-25см. Для правильного розвитку овочів ми повинні проливати лише верхній шар ґрунту, не провокуючи застоювання вологи в нижніх шарах. Від перезволоження обов’язково з’являться гниль та грибки. Можна навіть просто дотримуватись технології дощування, яка особливо корисна в спекотні періоди. Оптимально проливати грядку за схемою від 4 до 10л води на кв.м., залежно від вологоємності та структури ґрунту. Для ідеальних головок воду краще використовувати відстояну, тому як перепади температур та крижана колодязна вода – першочергово провокують розвиток грибків, та й загалом є суттєвим стресом для абсолютно будь-яких культур.

Якщо при систематичному графіку поливів перо все одно жовтіє та сохне, варто виключити наявність личинок мухи цибулі. Цей шкідник вкрай агресивно впливає на цибулю, псуючи одну за одною головки. Для профілактики зараження личинками будуть не зайвими травнево-червневі поливи солоною водою (2ст.л. на 10л води, поливаємо двічі з інтервалом у 10 днів).

Поки зелене перо не доросте до висоти 20-25см поливати грядку треба в міру її просихання, не допускаючи серйозного висушення ґрунту. Потім частоту поливів можна плавно почати зменшувати, в ідеалі, попередньо застеливши посадки мульчів. При дозріванні головок їм дають воду приблизно раз на 10 днів. З інтервалом 20 днів полив водою замінюють поливом зольною витяжкою. Засіб отримують шляхом добового настоювання 200г золи 10л води. Це свого роду профілактика хвороб і стимулююче підживлення одночасно.

За 2-3 тижні до збирання врожаю проводиться останній полив. Далі ми даємо культурі час на повне просихання

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *