14 Червня, 2025
Сезон для приготування смачного полуничного варення з цільними ягодами. Ділюсь рецептом

Сезон для приготування смачного полуничного варення з цільними ягодами. Ділюсь рецептом

На літрову банку готового варення знадобиться:

  • 1 кг полуниці
  • 1 кг цукру
  • 1/3 чайної ложки лимонної кислоти

Приготування:

Ягоди беремо стиглі, невеликі, приблизно одного розміру. Миємо, відриваємо зелені чашолистки.

Викладаємо в таз, пересипаємо половиною дози цукру. Ми залишаємо на ніч в прохолодному місці. Стигла полуниця дасть багато соку.

Вранці ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Кип’ятимо на слабкому вогні пару хвилин. Другу половину цукру поки не додаємо! А піну вже починаємо знімати. Ми залишаємо до вечора.

А ось ввечері засипаємо другу половину цукру і кип’ятим 5-7 хвилин, знімаючи піну.

На наступний день додаємо лимонну кислоту і знову також кип’ятимо 1–2 рази.

Готовність перевіряємо термометром. При температурі 105–106 градусів варення готове, не сумнівайтеся. Ще воно при цьому буде дуже весело «лопотати», в сенсі поверхня покриється суцільними бульбашками ( не піною ). Це теж говорить про готовність. Ще в готовому остиглому варенні ягоди занурені в сироп, а не плавають на поверхні.

Спосіб перевірки капанням охололої краплі на поверхню або в стакан з водою я не використовую. Він дуже часто підводив. Крапля царського варення з агрусу розтікається, хоч вари його годину, а воно готове в цілому за 10 хвилин варіння. Краплю можна капати на наступний день після приготування, коли сироп вистоїться. Тоді цій крапельці можна довіряти. Але це ж незручно.

Даємо варенню повністю охолонути і перекладаємо в чисту суху банку. Стерилізувати банки не обов’язково.

Варення виходить яскравого гранатового кольору, ягоди м’які, аромат прекрасний. При відкриванні взимку вас приємно здивує легка желеподібність сиропу.

А новаторство тут тільки в тому, що перше варіння ми провели в половині дози цукру. Якщо відразу засипати весь цукор, без додавання води, ягоди будуть твердими. А навіщо нам зайва вода!

Приємного чаювання!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *