26 Грудня, 2024
Секрет дріжджового тіста «м’якше хмар»: для дійсно повітряних булочок, пиріжків і будь-якої випічки

Секрет дріжджового тіста «м’якше хмар»: для дійсно повітряних булочок, пиріжків і будь-якої випічки

Додайте це в тісто при замісі, і побачите різницю. Тісто буде немов парити в руках, а випічка вийде пуховою і ніжною

Інгредієнти

Із вказаної кількості продуктів вийде близько 1,5 кг тіста. Я зазвичай використовую його все за раз, але воно може і зберігатися в морозилці. Але краще все ж робити кожен раз свіже. Якщо півтора кілограмів вам багато, скоротіть всі інгредієнти вдвічі.

Для опари

  • 10 г сухих дріжджів (якщо сирі, то 30 г)
  • 0,5 склянки теплої води
  • Столова ложка цукру
  • Пара ложок борошна

Для основи

  • 1 кг просіяного борошна
  • 2 столові ложки горілки
  • 2 яйця
  • 200 г вершкового масла (дістати заздалегідь, щоб стало м’яким)
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • 1,5 склянки молока
  • 3 столові ложки сметани
  • 0,5 склянки цукру
  • Чайна ложка солі

Приготування повітряного дріжджового тіста

У теплій, але не гарячій воді розчиняємо дріжджі і цукор для опари. Додаємо пару ложок борошна (плюс-мінус), орієнтуючись на консистенцію – добиваємося густої, як у сметани. Поки відставити опару в сторону, щоб вона спінилася.

Тим часом можна змішати яйця з цукром для тіста.

Коли опара підійшла і заграла, додаємо її в яєчну суміш і змішуємо. А потім додаємо в суміш горілку, олію і вершкове (м’яке) масло, сметану і сіль. Змішуємо все вінчиком.

Тепер черга борошна. Додаємо його порціями, помішуючи тісто вінчиком. Коли стане густим, починаємо місити руками. На цьому етапі додаємо тільки половину від зазначеного обсягу борошна

Тісто накриваємо і даємо піднятися протягом години.

Коли воно підійшло, вводимо в нього решту борошна і добре замішуємо. І знову накриваємо, даємо постояти ще годину.

Після такою вистоювання тісто буде нагадувати хмару – воно не тільки виросте майже в 3 рази, і в руках буде здаватися повітряним. Тепер воно готове до оброблення та формування будь-яких булочок, пиріжків, пирогів і в принципі будь-якої випічки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *