За 2-3 тижні до збирання врожаю слід продовжувати розпушування та прополювання; якщо ви не встигли зробити цього раніше, то саме час внести підживлення (фосфор+калій, підійдуть будь-які комплексні склади, або поєднання монодобрив), а от поливи потрібно буде скоротити і припинити їх зовсім днів за десять до «дати ікс» (вважай – Викопування).
Є ще пара справ, які обов’язково потрібно зробити, щоб цибуля швидше дозріла, і щоб потім добре зберігалася.
Секрети від бувалих городників:
- Відгребти ґрунт від «плічок» цибулин. Цей простий агротехнічний прийом дозволить підвищити смакові властивості цибулі – вона буде соковитою, із цукристими нотками. Разом із «відгрібанням» не забудьте і розпушування – це важливо, насправді. Розпушування ще називають «сухим поливом», рослини почуватимуться набагато комфортніше в пухкому ґрунті, цибулини зростатимуть і визріватимуть швидше.
- Другий секрет – це «підрубування» корінців. Навіщо це роблять? За 2-3 дні до передбачуваної дати викопування слід злегка підкопати цибулини на грядці, обрубуючи коріння. Рослини, таким чином, позбавляються каналу отримання ресурсів із ґрунту та прагнуть компенсувати нестачу харчування шляхом посиленого «витягування» соків із надземної частини рослин.
Як наслідок – бадилля жовтіє, в’яне, починає вилягати; шийка стоншується – цибулини зріють набагато швидше. Цей прийом є актуальним ще в тому випадку, якщо за прогнозом у вашому регіоні затяжні дощі або грози (як у нас, наприклад); або якщо вам потрібно викопати цибулю до певної дати