Хто любить кабачки, той точно оцінить цей рецепт.
Інгредієнти:
- Кабачки 2 кг
- Цибуля 300 г
- Болгарський перець 1 шт.
- Часник 5 часточок
- Сіль 15 г
- Цукор 30 г
- Чорний перець 1/3 ч. л.
- Приправа для шашки 30 г
- Оцет 9% 50 мл
- За бажанням соєвий соус 1-2 ст. л.
- Олія 50 мл для смаження кабачків
Приготування:
Беру молоді кабачки й нарізаю їх шайбочками товщиною приблизно 1 см. Якщо у вас кабачки вже трошки старші, тоді обов’язково знімаємо шкірку й видаляємо насіння – інакше вони будуть жорсткі. Далі розігріваю на сковороді трішки олії й обсмажую кабачки з обох боків до золотистої скоринки. Схопилися з одного боку – перевертаю на інший.

Нарізаю цибулю півкільцями і болгарський перець соломкою. Коли кабачки готові, перекладаю їх у великий таз – так зручно буде все перемішувати. До кабачків додаю нарізані овочі – цибулю та болгарський перець. Пропускаю через прес часник. Далі йдуть спеції: сіль і цукор, чорний перець, приправи для шашлику, оцет. За бажанням можна додати соєвий соус.
Все акуратно перемішую й залишаю маринуватися на 6 годин, щоб кабачки пустили сік. Через цей час у мене завжди утворюється ароматний маринад, якого вистачає, щоб залити всі баночки.

Тепер беру стерильні банки й щільно укладаю в них кабачки разом із овочами, стараюся, щоб не було пустот. Чергую цибулю і кабачки, щоб у баночках усе виглядало гарно. Розливаю маринад по всіх банках рівномірно. Із цього об’єму в мене вийшло три баночки по 500 мл.
Далі банки накриваю кришками, ставлю в каструлю, дно якої застелила рушником, і заливаю водою до «плічок» банок. Стерилізую 15–20 хвилин після закипання, потім дістаю й щільно закручую кришки.

Зберігати можна просто в кладовці або підвалі, головне – подалі від прямого сонця. Кабачки виходять неймовірно смачні. Їх можна їсти як самостійну страву просто з хлібчиком або подавати до будь-якого м’яса як гарнір. Узимку така баночка – справжня радість на столі.
