Інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг.
- Морква – 1 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Олія – 300 мл.
- Томатна паста – 300 г
- Сардина в олії – 2 банки (по 240 г)
- Цукор – 180 г
- Сіль – 3 ст. л. (60 г)
- Оцет 9 % – 100 мл.
Приготування:
Я добре мию і чищу моркву, цибулю, кабачки. Далі нарізаю овочі. Моркву натираю на великій тертці — вона дає солодкість і ніжну текстуру. Цибулю ріжу дрібними кубиками, щоб вона швидко обсмажилась і розійшлась у загальній масі. Кабачки також нарізаю кубиками — не дуже дрібно, щоб у готовій страві вони не перетворилися на кашу.
Беру велику каструлю, ставлю на вогонь і вливаю олію. Даю їй добре нагрітись. Спочатку додаю цибулю —і обсмажую її приблизно 2–3 хвилини, поки не з’явиться характерний аромат. Потім додаю моркву — перемішую, обсмажую ще 3–4 хвилини. Додаю томатну пасту, гарно все перемішую.

Всипаю кабачки. Тепер накриваю кришкою і тушкую овочі 10 хвилин. Час від часу перемішую, щоб нічого не пригоріло. Через 10 хвилин додаю дві банки сардини в олії. Просто розім’яла рибу ложкою прямо в банці, всипаю сардину з олією . До овочів додаю також цукор та сіль. Усе ще раз гарно перемішую, накриваю кришкою і тушкую 15 хвилин.

Через 15 хвилин додаю оцет. Це допоможе зберігати страву довго, і ще трохи збалансує смак. Після додавання оцту тушкую ще 15 хвилин, на середньому вогні. Готову масу знімаю з вогню й одразу розкладаю в заздалегідь простерилізовані банки. Я стерилізувала їх у мікрохвильовці — чисті й сухі.

Салат викладаю гарячим, накриваю кришками і щільно, закручую ключем. Додатково я не стерилізую. Після закатування просто залишаю банки охолонути — я не перевертаю і не кутаю. Зберігаю в шафі в будинку — зберігається чудово всю зиму. Вийшла смачна, поживна і дуже універсальна страва — нагадує тушковані овочі з рибною ноткою!
